Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Perustuslakivaliokunta Yhdysvalloissa ja Kanadassa 22.–29.4.2017

Julkaistu 21.4.2017 15:05
Muokattu 21.4.2017 15:05

Perustuslakivaliokunta Yhdysvalloissa ja Kanadassa 22.–29.4.2017

​Perustuslakivaliokunta matkustaa New Yorkiin, Washingtoniin ja Ottawaan. Matkan aiheina ovat perustuslakikontrollin muodot ja ajankohtaiset perustuslaki- ja ihmisoikeuskysymykset. Matkalle osallistuvat valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie, varapuheenjohtaja Tapani Tölli sekä jäsenet Hannu Hoskonen, Ville Niinistö, Kimmo Kivelä, Markus Lohi, Jaana Laitinen-Pesola, Leena Meri, Ville Skinnari ja Antti Häkkänen sekä valiokuntaneuvos Matti Marttunen.

New Yorkissa valiokunta vierailee YK:n päämajassa ja Suomen YK-edustustossa. Valiokunta tapaa mm. turvallisuusneuvoston ISIS- ja Al Qaida -pakotekomitean asiamiehen sekä YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin rauhan ja turvallisuuden yksikön päällikön.

Washingtonissa valiokunta vierailee korkeimmassa oikeudessa, jossa aiheita ovat perustuslakikontrolli Yhdysvalloissa, ajankohtaiset perustuslakia koskevat tapaukset korkeimmassa oikeudessa ja korkeimman oikeuden merkitys perustuslain tulkinnassa.

Valiokunta käy Politico Newsin toimituksessa ja tutustuu siihen, miten media käsittelee perustuslakia Yhdysvalloissa, millaiset perustuslakikysymykset kiinnostavat laajaa yleisöä ja millainen merkitys perustuslakikontrollilla on julkisessa keskustelussa. Perustuslakivaliokunnan jäsenet tapaavat myös Yhdysvaltain kongressin jäseniä. Lisäksi valiokunta vierailee Heritage Foundationissa.

Ottawassa valiokunta tapaa Kanadan parlamentin ylähuoneen laki- ja perustuslakivaliokunnan jäseniä sekä keskustelee Ottawan yliopiston perustuslakiasiantuntijoiden kanssa. Lisäksi tutustutaan korkeimpaan oikeuteen, kielikysymyksiin sekä alkuperäiskansojen ihmisoikeuskysymyksiin.

Aihealueet
Perustuslakivaliokunta; Valiokunnat