Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Koulujen sisäilmaongelmista yhteinen huoli suullisella kyselytunnilla

Julkaistu 23.2.2017 17:55
Muokattu 24.2.2017 15:44

Koulujen sisäilmaongelmista yhteinen huoli suullisella kyselytunnilla

Eduskunta käsitteli torstaina 23. helmikuuta koulujen sekä muiden julkisten rakennusten sisäilmaongelmia. Arvioiden mukaan jopa 60 000—90 000 peruskoululaista ja heidän opettajaansa altistuvat joka päivä home- ja sisäilmaongelmille kouluissa.

Huolen kansalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista jakoivat kaikki eduskuntaryhmät. Kysymyksissä ja vastauksissa esille tuotiin tarve yhteisiin ratkaisuihin. ”Haluamme parlamentaarista yhteistyötä, etsiä oikeita ratkaisuja tähän vakavaan isoon ongelmaan”, Sanna Marin (sd.) totesi.

Terveyshaittojen osalta Ilkka Kantola (sd.) sanoi, että ”julkisten kiinteistöjen homevaurioiden aiheuttamien terveyshaittojen hinta on arviolta 450 miljoonaa euroa vuodessa. Home- ja kosteusongelmien kustannuksia onkin tarkasteltava kokonaisuutena sekä kuntatalouden että valtiontalouden kannalta.”

Pääministeri Juha Sipilä mukaan ”ongelman laajuus on suuri, puhutaan 10 miljardin, kymmenien miljardien ongelmasta, ja se on tuonut monien arkeen vaikeuksia, koska sisäilmaongelmat aiheuttavat monenlaisia sairauksia. Kunnat ovat tarttuneet tähän juuri sillä tavalla kuin pitää, monissa kunnissa on tehty rohkeita ratkaisuja.”

Rakennusmääräysten osalta Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoi, että ”rakennusmääräyksiä hallitus on ympäristöministeriön johdolla uusimassa. Tässä rakennusmääräysten uusimisessa halutaan esimerkiksi pitää huoli siitä, että edustaja Kantolan esille ottama puurakentaminen, hirsirakentaminen saadaan samalle viivalle muitten materiaalien kanssa. Materiaalista riippumatta paljon on kiinni siitä rakentamisen laadusta.”

Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta on käsitellyt kosteus- ja homeongelmiin liittyviä kysymyksiä ja laati viime vaalikaudella laajan toimenpideohjelman velvoitteena hallitukselle.

Suullisen kyselytunnin muita aiheita olivat turvapaikanhakijoiden asema ja ihmisoikeuskysymykset, lähiopetuksen määrä ammattikoulutuksessa ja ammatillisen koulutuksen laatu sekä maakuntien verotusoikeus.  

Aihealueet
Nuorten eduskunta