Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Työllisyys ja yritystuet esillä suullisella kyselytunnilla

Julkaistu 20.4.2017 20:05
Muokattu 21.4.2017 13:05

Työllisyys ja yritystuet esillä suullisella kyselytunnilla

​Suullisen kyselytunnin ensimmäinen kysymys käsitteli uusien työpaikkojen luomista. Krista Kiurun (sd.) mukaan hallituksella on kova työllisyystavoite, joka ei kuitenkaan ole toteutumassa. Kiurun mukaan lisäksi syrjään jääminen ja osattomuus on kasvanut. Mitä nyt pitäisi teidän mielestänne tehdä ja miten hallitus voisi lisätä työpaikkoja nuorille ja pitkäaikaistyöttömille, Krista Kiuru kysyi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan alkuvuoden lukemat osoittavat talouden kasvua sekä työllisyyden paranemista. ”Tammikuu kasvua 3,7 prosenttia ja helmikuu alustavien tietojen mukaan 3 prosenttia. Jos me pystymme pitämään tätä tasoa, tämä rupeaa näkymään hyvin nopeasti myöskin työttömyyden pienenemisessä. Myöskin pitkäaikaistyöttömyyden trendi on pitkän pitkän nousun jälkeen nyt kääntynyt alaspäin. Nämä ovat juuri niitä signaaleja siitä, että se, mitä on tehty, toimii juuri niin kuin on ajateltu.  Mutta siitä olen kysyjän kanssa aivan samaa mieltä, että pitkäaikaistyöttömyyden taso on aivan liian korkealla, ja puoliväliriihessä nyt tulevan viikon alussa mietitään niitä täsmäkeinoja, joilla voidaan helpottaa sitten esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien tilannetta.”

Esille nousi myös nuorten miesten työllisyysastetta koskeva heikko tilanne. ” Otan esille oman ikäiseni ja minua nuoremmat miehet: joka viides on työn, harjoittelun ja koulutuksen ulkopuolella, täysin yhteiskunnan ulkopuolella. Mitä te, työministeri Lindström, tarjoatte näille nuorille, että heillä olisi parempi tulevaisuus?”, Ilmari Nurminen (sd.) kysyi.

”Totta kai tämä ongelma on tunnistettu, että on paljon nuoria, jotka ovat pudonneet kelkasta. Sekään asia ei tapahdu millään yhdellä tempulla, se tarvitsee monta toimenpidettä. Tässä viittaamassanne työnäytteessä — siis työkokeilu on tosiaan yhtenä keinona — on ajatus tietysti se, että ihminen pääsee näyttämään ennen kaikkea sitä motivaatiotaan.”, oikeus- ja työministeri Jari  Lindström (ps.) totesi vastauksessaan.

Useissa suullisen kyselytunnin (20.4.) kysymyksissä ja vastauksissa viitattiin ns. hallituksen puoliväliriiheen. Tämä hallituksen neuvottelu julkisen talouden suunnitelmasta ja hallituksen puolivälitarkastelu käydään valtioneuvoston aikataulutietojen mukaan 24.-25.4.2017.  Puolivälitarkastelussa hallitus käy läpi tehtyjä päätöksiä ja arvioi hallitusohjelman toteutumista. Tarvittaessa hallitus voi myös tehdä uusia päätöksiä tavoitteisiinsa pääsemiseksi osana loppuhallituskauden toimenpiteitä.

Eduskunta käsittelee lähetekeskustelussa tiistaina 2. toukokuuta valtioneuvoston selonteon julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018 - 2021.

Suullisen kyselytunnin muita aiheita torstaina 20. huhtikuuta olivat yritystukien vaikuttavuus, kasvupalvelu-uudistus sekä kysymys poliisien määrästä.

Aihealueet
Täysistunto