Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuren valiokunnan vuosi käynnistyi valtiovarainministerin kuulemisella

Julkaistu 19.1.2018 14:15
Muokattu 19.1.2018 14:30

Suuren valiokunnan vuosi käynnistyi valtiovarainministerin kuulemisella

Eduskunnan suuren valiokunnan vuoden ensimmäinen kokous keskittyi talousasioihin. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) antoi valiokunnalle selvityksen ensi viikon Ecofin-neuvostossa ja euroryhmässä käsiteltävistä asioista.

Ecofin-neuvoston (23.1.) keskeinen asia on talous- ja rahaliitto EMU:n kehittäminen, Orpo totesi. Neuvosto jatkaa keskustelua komission esityksistä euroryhmän joulukuisen huippukokouksen pohjalta.

Komissio on ehdottanut mm. Euroopan vakausmekanismin (EVM) muuttamista Euroopan valuuttarahastoksi, finanssipoliittisen sopimuksen sisällyttämistä EU-lainsäädäntöön sekä toimia rakenneuudistusten tukemiseksi.

Suuren valiokunnan kokouksessa käytiin keskustelua Suomen ja muiden jäsenmaiden tämänhetkisistä näkemyksistä EMU:n kehittämiseksi. Suomen päätavoitteita neuvottelujen tässä vaiheessa ovat mm. pankkiunionin loppuunsaattaminen ja pääomamarkkinaunionin edistäminen.

Ministeri Orpo arvioi valiokunnan kokouksessa myös Saksan hallitusneuvottelujen merkitystä EMU:n kehittämistyön jatkolle.

Valiokunnan keskusteluun nousivat myös Brexitin vaikutukset EU:n budjettiin ja Suomen tavoitteet tulevissa rahoituskehysneuvotteluissa.

Orpon mukaan Suomen lähtökohta on, että Brexitin aiheuttama vajaus rahoitukseen pienentää EU:n budjettia saman verran. Suomen tavoitteena on, ettei maamme nettomaksuosuus nouse ja että rahoitusta kohdennetaan jatkossa selvää lisäarvoa tuottaviin yhteisiin toimiin, kuten muuttoliikkeen hallintaan ja puolustusyhteistyöhön, Orpo totesi.

Valiokunnassa keskusteltiin lisäksi mm. järjestämättömien luottojen toimintasuunnitelman toimeenpanosta sekä ongelmaluottojen määrästä Euroopassa.

Euroryhmän (22.1.) aiheena on mm. Kreikan rahoitustukiohjelman tilannekatsaus. Orpon mukaan Kreikka on edennyt ohjelmassaan hyvin, mutta väliarvion hyväksyminen edellyttää Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja EVM:n myönteistä arviota Kreikan toimien riittävyydestä.​

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) vastaa EU:n politiikasta kolmella alalla: talouspolitiikka, verotus ja rahoituspalvelujen sääntely. Ecofin-neuvostossa kokoontuvat jäsenmaiden talous- ja valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jossa euroalueen maiden ministerit keskustelevat euroon liittyvistä kysymyksistä.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat