Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuri valiokunta keskusteli EMU:n syventämisestä ja maatalouskysymyksistä

Julkaistu 27.10.2017 15:55
Muokattu 27.10.2017 15:57

Suuri valiokunta keskusteli EMU:n syventämisestä ja maatalouskysymyksistä

Suuri valiokunta sai perjantain kokouksessaan selvitykset EU:n Ecofin-neuvoston (7.11.) ja euroryhmän (6.11.) sekä maatalous- ja kalastusneuvoston (6.11.) tulevista kokouksista.

Ecofin-neuvosto tavoittelee yhteisymmärrystä arvonlisäverotuksen uudistamisesta rajat ylittävässä sähköisessä kuluttajakaupassa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi Suomen tukevan tavoitteita sääntöjen yksinkertaistamisesta ja veronkannon tehostamisesta. Lisäksi ehdotuksella on tarkoitus parantaa yritysten tasavertaisia toimintaedellytyksiä ja vähentää niiden hallinnollisia kustannuksia.

Euroryhmä käsittelee talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämiseen liittyviä kysymyksiä, kuten pankkiunionin viimeistelyä ja mahdollisuutta luoda euroalueelle vakauttava finanssipoliittinen instrumentti.

Suuri valiokunta kävi ministeri Orpon kanssa laajaa keskustelua EMU:n syventämiseen liittyvistä vaihtoehdoista. Esille nousivat mm. pankkisektorin riskitason vähentäminen, jäsenmaiden kannat finanssipoliittisen vakautusinstrumentin luomiseen sekä yleinen neuvottelutilanne EMU:n syventämisessä.

Ministeri Orpo kertoi, että Suomi on valmistelemassa konkreettisia ehdotuksia pankkisektorin riskien vähentämiseksi. Eteneminen pankkiunionissa on Orpon mukaan mahdollista toimeenpanemalla jo tehtyjä päätöksiä.

Vaikka riskit pankkisektorilla ovat Suomen käsityksen mukaan edelleen liian suuria, olisi eurooppalainen talletussuojajärjestelmä Orpon mukaan pitkällä tähtäimellä suomalaisten ihmisten ja yritysten etu.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) nosti maatalous- ja kalastusneuvoston pääaiheiksi keskustelun maaperän kestävästä hoitamisesta ja kansainvälistä kauppaa koskevat maatalouskysymykset.

Kauppasopimusten vaikutuksia maataloussektorille käsiteltiin suuren valiokunnan keskustelussa mm. niin sanottujen herkkien maataloustuotteiden tullikiintiöiden ja elintarvikkeiden hintakehityksen näkökulmasta.

Lisäksi neuvosto keskustelee mm. torjunta-aineiden kestävästä käytöstä, joka suuressa valiokunnassa puhutti mm. glyfosaatin käytön osalta.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on keskiviikkona 8. marraskuuta klo 13.​

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat