Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuren valiokunnan aiheina itäisen kumppanuuden huippukokous ja EU–Afrikka-huippukokous

Julkaistu 22.11.2017 14:20
Muokattu 22.11.2017 14:25

Suuren valiokunnan aiheina itäisen kumppanuuden huippukokous ja EU–Afrikka-huippukokous

​Suuri valiokunta sai tänään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) selvitykset EU:n itäisen kumppanuuden huippukokouksesta (24.11.) sekä EU–Afrikka-huippukokouksesta (29.–30.11.).

Itäisen kumppanuuden huippukokouksen tarkoituksena on arvioida viime vuosien kehitystä ja tulevien vuosien painopisteitä EU:n yhteistyössä Armenian, Azerbaidzhanin, Georgian, Moldovan, Ukrainan ja Valko-Venäjän kanssa.

Pääministeri Sipilän mukaan kokouksessa on tarkoitus todeta osapuolten vahva sitoutuminen kumppanuuteen. EU on valmis tukemaan kumppanimaita, mutta odottaa niiltä toimia mm. oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi.

Kauppasopimukset, viisumihelpotukset ja opiskelijavaihto-ohjelmat ovat esimerkkejä merkittävistä myös EU-kansalaisia hyödyttävistä tuloksista, joita itäisellä kumppanuudella on jo saavutettu, Sipilä totesi.

Suuren valiokunnan keskustelussa käsiteltiin mm. itäisen kumppanuuden suhdetta EU:n laajentumiseen sekä kumppanimaiden kanssa suunnitteilla olevaa strategisen viestinnän yhteistyötä.

EU–Afrikka-huippukokouksen läpileikkaava teema on nuoriso. Tärkeitä tavoitteita ovat mm. työpaikkojen luominen nuorille, ilmastonmuutoksen hillintä, demokratiakehitys, naisten ja tyttöjen aseman parantaminen sekä radikalisoitumisen ehkäiseminen.

Suuri valiokunta keskusteli pääministerin kanssa mm. kehitysavun määrästä ja kohdentamisesta sekä ajankohtaisista haasteista muuttoliikkeen hallitsemiseksi tehtävässä yhteistyössä Libyan kanssa.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on perjantaina 24.11. klo 13.30.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat