Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuri valiokunta keskusteli EU:n kauppapolitiikan kysymyksistä

Julkaistu 23.2.2018 15:30
Muokattu 27.2.2018 9:52

Suuri valiokunta keskusteli EU:n kauppapolitiikan kysymyksistä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) antoi suurelle valiokunnalle tänään ennakkoselvityksen kauppaministerien epävirallisesta kokouksesta (26.-27.2., Sofia, Bulgaria), joka käsittelee mm. EU:n vapaakauppasopimusneuvotteluja Mercosur-maiden ja Meksikon kanssa.

Ministeri Virolainen kertoi neuvottelujen avoimien kysymysten liittyvän mm. tiettyjen tuoteryhmien markkinoillepääsyn edellytyksiin. Suuren valiokunnan keskustelussa käsiteltiin tarkemmin mm. maatalouden kauppakiintiöitä sekä maatalouden laatustandardien huomioimista Mercosur-maiden kanssa käytävässä kaupassa.

Kauppaministerit käsittelevät myös Yhdysvaltain näkemyksiä teräksen ja alumiinin maahantuonnin vaikutuksista kansalliselle turvallisuudelle. Yhdysvaltain kauppaministeriö on suositellut sekä teräksen että alumiinin maahantuonnin rajoittamista, mutta jättänyt toteutusvaihtoehdot avoimeksi.

Suomi toivoo, ettei tulkinnoilla ole kauppaa rajoittavia vaikutuksia. Ministeri Virolainen arvioi, että mahdollisten rajoitusten vaikutus Suomelle olisi ennen kaikkea välillinen, mutta Euroopalle merkittävä. Virolaisen mukaan EU on tarvittaessa valmis reagoimaan Yhdysvaltain toimiin.

Suuri valiokunta sai kokouksessaan selvitykset myös tulevasta yleisten asioiden neuvoston kokouksesta, epävirallisesta kulttuuriministerien kokouksesta sekä ASEM-kulttuuriministerikokouksesta.

Valiokunnan seuraava kokous on keskiviikkona 28. helmikuuta klo 13, jolloin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa selvityksen epävirallisen päämieskokouksen (23.2.) keskusteluista.

Suuri valiokunta käsitteli globalisaation ja kauppapolitiikan ajankohtaisia kysymyksiä syksyllä kahdessa julkisessa kuulemisessa, joiden videotallenteet voi katsoa eduskunnan verkkosivuilla.

Aihealueet
Suuri valiokunta; Valiokunnat; EU-asiat