Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuressa valiokunnassa ministerikuulemisia ja EU:n arvonlisäveropaketti

Julkaistu 13.4.2018 16:00
Muokattu 16.4.2018 13:27

Suuressa valiokunnassa ministerikuulemisia ja EU:n arvonlisäveropaketti

​Suuri valiokunta sai tänään selvityksiä ensi viikon EU:n neuvoston kokouksista ja päätti eduskunnan kannan arvonlisäveropaketista käytäviin neuvotteluihin.

Maatalous- ja kalastusneuvosto (16.4.) käsittelee mm. direktiiviä hyvän kauppatavan vastaisista käytännöistä elintarvikeketjussa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi, että direktiivillä ollaan kieltämässä kokonaan tietyt kauppatavat. Suuren valiokunnan keskustelussa ministeri totesi, että jo nyt varsin kattavan listan laajentaminen kansallisesti on mahdollista. Eduskunta aloittaa säädösehdotusten käsittelyn kevään aikana.

Ulkoasiainneuvosto (16.4.) käsittelee mm. ulkosuhderahoitusta EU:n seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä. Suuri valiokunta keskusteli ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kanssa rahoituksen kokonaistasosta ja kohdentamisesta. Soinin mukaan Suomelle tärkeää on mm. riittävän ulkosuhderahoituksen suuntaaminen Suomen lähialueille ja naapurustoon pohjoisessa ja idässä.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) selvitti suurelle valiokunnalle epävirallisen työ- ja sosiaaliministerien kokouksen (17.–18.4.) aiheita. Valiokunnassa keskustelua käytiin mm. Euroopan sosiaalipilarin toimien sitovuudesta. Ministeri Mattila korosti jäsenmaiden kansallisen sääntelyn roolia tavoitteiden toimeenpanossa, mutta totesi Suomen olevan täysin sitoutunut sosiaalipilarin korkean tason poliittisiin tavoitteisiin.

Suuri valiokunta päätti tänään myös eduskunnan kannan jatkoneuvotteluihin EU:n arvonlisäveropaketista. Valiokunta päätti äänestysten jälkeen, että eduskunta yhtyy valtioneuvoston kantaan. Vastaehdotuksen asioissa tekivät edustajat Tuppurainen (sd.) ja Mäkelä (ps.). Valtioneuvoston kantaan (U 9-10/2018) sekä suuren valiokunnan kokouspöytäkirjassa julkaistaviin vastaehdotuksiin voi tutustua eduskunnan verkkopalvelussa.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta