Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuri valiokunta käsitteli puhtaan energian pakettia

Julkaistu 15.12.2017 15:40
Muokattu 15.12.2017 15:42

Suuri valiokunta käsitteli puhtaan energian pakettia

​Suuri valiokunta sai tänään asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) selvityksen EU:n liikenne-, televiestintä- ja energianeuvostosta (18.12.)

Neuvosto pyrkii yleisnäkemykseen tietyistä puhtaan energian pakettiin kuuluvista säädösehdotuksista.

Käsiteltävänä olevat ehdotukset energiaunionin hallinnosta, uusiutuvan energian direktiivistä (RED II) sekä sähkön sisämarkkinadirektiivistä ja -asetuksesta ovat ministeri Tiilikaisen mukaan Suomen kannalta pääosin ongelmattomia.

Suuren valiokunnan keskustelussa käsiteltiin mm. energiaunionin hallintomallin luotettavuutta ja jäsenmaiden sitoutumista ilmasto- ja energiapolitiikan toimeenpanon seurantaan, kun sitovia kansallisia tavoitetasoja ei enää ole.

Tiilikaisen mukaan järjestelmästä on yritetty rakentaa joustavaa, tarkkaa ja luotettavaa. Kansalliset sitovat tavoitteet olivat selkeämpiä, mutta nyt tarvitaan tiivistä ja nopeaa tarkkailua, Tiilikainen totesi.

Jäsenvaltioiden on tarkoitus raportoida komissiolle kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelmansa toimeenpanon etenemisestä joka toinen vuosi.

Suuri valiokunta päätti, ettei sillä ole huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan neuvotteluissa. Valiokunnan jäsenet Hanna
Halmeenpää (vihr.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) jättivät vastaesityksensä valiokunnan kannaksi koskien uusiutuvan energian direktiiviä.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on tiistaina 19.12. klo 8.30.

Suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan yhteiskokouksessa tiistaina 19.12. klo 9.00 on kuultavana pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka antaa selvityksen Eurooppa-neuvoston (14.–15.12.) kokouksesta.

Aihealueet
Suuri valiokunta; EU-asiat; Valiokunnat