Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuri valiokunta käsitteli EU:n ja Länsi-Balkanin tulevaa huippukokousta

Julkaistu 16.5.2018 13:50
Muokattu 16.5.2018 14:23

Suuri valiokunta käsitteli EU:n ja Länsi-Balkanin tulevaa huippukokousta

Suuri valiokunta sai tänään pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) ennakkokatsauksen EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokoukseen, joka järjestetään Bulgarian Sofiassa huomenna torstaina.

Pääministeri kertoi, että kokouksen loppuasiakirjassa on tarkoitus vahvistaa tuki Länsi-Balkanin eurooppalaiselle perspektiiville ja samalla todeta, että EU-lähentyminen perustuu asetetuille kriteereille ja kunkin kumppanimaan omille ansioille.

Loppuasiakirjassa painotetaan myös oikeusvaltiosektorin, hyvien naapuruussuhteiden, alueellisen vakauden, yhteyksien kehittämisen ja turvallisuuden sekä ulko- ja turvallisuuspolitiittisen yhteistyön ja disinformaation vastaisen toiminnan tärkeyttä.

Suuren valiokunnan keskustelussa pääministerin kanssa kiinnitettiin huomiota mm. Länsi-Balkanin kumppanimaiden erilaisiin kehitysvaiheisiin esimerkiksi turvallisuuskysymyksissä sekä korruption ja ihmiskaupan vastaisessa työssä.

Pääministerin mukaan tämän viikon kokouksessa ei keskustella EU:n laajentumisesta, vaan ainoastaan kaikkia kumppanimaita koskevista yhteisistä kysymyksistä. Laajentumista on tarkoitus käsitellä kesäkuun Eurooppa-neuvostossa.

Unionin laajentumisen osalta suuressa valiokunnassa käytiin tänään keskustelua joidenkin jäsenmaiden haluttomuudesta tunnustaa Kosovon itsenäisyys sekä Kreikan ja Makedonian välisestä nimikiistasta.

EU:n Länsi-Balkanin kumppanimaat ovat Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Serbia, Montenegro, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia sekä Kosovo.

Länsi-Balkan-kokouksen aattona EU-maiden päämiehet kokoontuvat käsittelemään EU:n digitaalista agendaa, erityisesti tutkimuksen ja innovaatioiden näkökulmasta, sekä ajankohtaisia ulkopolitiikan ja kauppapolitiikan kysymyksiä.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat