Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuri valiokunta käsitteli verotuksen läpinäkyvyyttä ja pankkipakettia

Julkaistu 9.3.2018 15:30
Muokattu 9.3.2018 15:30

Suuri valiokunta käsitteli verotuksen läpinäkyvyyttä ja pankkipakettia

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) käsittelee ensi viikolla ehdotusta direktiiviksi, jolla säädettäisiin aggressiivista verosuunnittelua koskevasta ilmoitusvelvollisuudesta (ns. pakollista julkistamista koskevat säännöt, U 43/2017). Suuri valiokunta sai valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ennakkoselvityksen neuvoston aiheista tänään.

Valiokunnassa käytiin keskustelua verotuksen läpinäkyvyyden ja verosuunnittelun seurannan riittävästä tavoitetasosta. Ministeri Orpon mukaan Suomi on valmis edistämään verotuksen läpinäkyvyyttä niin pitkälle kuin mahdollista, mutta tavoittelee samalla ehdotuksen nopeaa hyväksymistä.

Suuri valiokunta totesi äänestyksen jälkeen, ettei sillä ole huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan asiassa (U 43/2017). Vastaesityksen jätti edustaja Tuppurainen (sd.). Vastaesityksen voi lukea suuren valiokunnan kokouspöytäkirjasta eduskunnan verkkosivuilla.

Ecofin-neuvoston käsittelyssä on myös ns. pankkipaketti, jonka pankkien vakavaraisuussääntelyä ja kriisinratkaisun lainsäädäntöä koskevat esitykset liittyvät keskusteluun pankkiunionin syventämisestä.

Ministeri Orpo kertoi, ettei neuvotteluissa pankkisektorin riskien vähentämiseksi ole vielä edetty riittävästi. Suomi pitää riittävää riskien vähentämistä edellytyksenä pankkiunionin loppuunsaattamiselle ja yhteiselle talletussuojalle. Suomi toivoo, että asian käsittely jatkuu vielä työryhmätasolla, Orpo totesi.

Suuri valiokunta kävi tänään myös yleistä valmistavaa keskustelua Euroopan komission ehdotuksista ja valtioneuvoston tavoitteista Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämiseksi.

Kokonaisuuteen sisältyvät ehdotukset mm. Euroopan valuuttarahastosta (U 5/2018) ja muutoksista finanssipoliittisen sopimuksen oikeudelliseen asemaan (U 4/2018), jotka ovat tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä.

Suuri valiokunta sai päivän kokouksessaan myös selvitykset tulevista EU:n kilpailukykyneuvoston (12.3.) sekä työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden (15.3.) neuvoston kokouksista.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto vastaa EU:n politiikasta kolmella alalla: talouspolitiikka, verotus ja rahoituspalvelujen sääntely. Ecofin-neuvostossa kokoontuvat kaikkien jäsenmaiden talous- ja valtiovarainministerit.

Aihealueet
Suuri valiokunta; Valiokunnat; EU-asiat