Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Eduskunta keskusteli muuttuneesta hallituspohjasta

Julkaistu 19.6.2017 17:10
Muokattu 19.6.2017 17:10

Eduskunta keskusteli muuttuneesta hallituspohjasta

​Eduskunta keskusteli maanantaina valtioneuvoston tiedonannosta eduskunnalle hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta muutoksesta. Valtioneuvoston tiedonannon eduskunnalle antoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

"Parlamentarismin ydin on, että hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta ja että hallitus voi jatkaa niin kauan kuin tämä luottamus on olemassa, yleensä vaalikauden loppuun saakka. Pääministerinä tehtäväni on varmistaa kaikissa eteen tulevissa tilanteissa myös hallituksen toiminta- ja päätöksentekokyky. Jos eduskunnan luottamus puuttuu, hallituksen on erottava. Pääministerinä katson myös, että hallituksen on syytä pyytää eroa, jollei se ole toimintakykyinen, eikä pysty toteuttamaan tehtäväänsä", Sipilä sanoi puheenvuorossaan.

Ryhmäpuheenvuoroissa oppositio moitti, että eduskunnalle "tässä näytelmässä ei annettu kummoista roolia, ja että "hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pantiin tapahtuneiden tosiasioiden eteen". Opposition mukaan "oikomisen sijaan olisi pitänyt kuulla kaikkia eduskuntaryhmiä ja neuvotella kunnolla uudesta hallitusohjelmasta". Oppositiosta sanottiin, että vain tällä tavoin tiedettäisiin, mikä todellisuudessa erottaa perussuomalaisia ja Uutta vaihtoehtoa. Oppositiosta myös pahoiteltiin, että viimeisen viikon tapahtumat vain lisäävät kielteisiä mielikuvia poliitikoista. 

Oppositio esitti keskustelussa epäluottamuslauseen hallitukselle, joten valtioneuvoston nauttimasta luottamuksesta äänestetään huomenna tiistaina.

Koko keskustelu luettavissa myöhemmin eduskunnan täysistunnon pöytäkirjasta.

Aihealueet