Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Tietopaketti: Alueidenkehittäminen ja kasvupalvelut

Julkaistu 8.3.2018 11:10
Muokattu 8.3.2018 11:41

Tietopaketti: Alueidenkehittäminen ja kasvupalvelut

Eduskunnan kirjastossa on valmistunut tietopaketti aluekehittämisjärjestelmän ja kasvupalvelujen uudistamisesta.

​Maakuntauudistuksen myötä maakuntien liittojen tehtävät, pääosa ELY-keskusten tehtävistä sekä TE-palvelun tehtävät siirtyisivät vuoden 2020 alusta uusien maakuntien järjestämisvastuulle. Tässä yhteydessä on tarkoitus toteuttaa laaja kasvupalvelu-uudistus: nykyiset TE-palvelut ja ELY-keskusten yrityspalvelut yhdistettäisiin kasvupalveluksi ja tuotantoa avattaisiin kilpailulle. Maakunnat vastaisivat jatkossa myös aluekehittämisestä.

Ainoan poikkeuksen muodostaisi jo aiemmin sovittu Uudenmaan erillisratkaisu, jossa kasvupalveluiden järjestämisvastuu olisi Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten muodostamalla kuntayhtymällä.

Työ-ja elinkeinoministeriö on valmistellut uudistusta ja siihen liittyvää lakivalmistelua yhteistyössä keskeisten tahojen kanssa. Valmisteilla on laki, joka uudistaisi aluekehittämisjärjestelmän ja kasvupalvelut vastaamaan maakuntien itsehallinnollista asemaa. Valmistelua varten on asetettu aluekehittämisjärjestelmän ja kasvupalvelujen säädösvalmistelun lakityöryhmä sekä ohjausryhmä. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle huhtikuussa 2018.

Eduskunnan kirjaston laatimaan tietopakettiin on koottu tietoa lainvalmistelun vaiheista, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä uutisointia. Tietopakettia päivitetään hankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista: tietoasiantuntija Mirja Pakarinen, puh. 09 432 3434 tai s-posti: etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Tutustu tietopakettiin aluekehittämisjärjestelmän ja kasvupalvelujen uudistamisesta.

Muita Eduskunnan kirjaston asiantuntijoiden laatimia lakihankkeiden tietopaketteja (LATI)

Aihealueet
Kirjasto