Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan kirjastolta tietopaketti nollaenergiarakentamisesta

Julkaistu 23.11.2016 14.05
Muokattu 23.11.2016 14.19

Eduskunnan kirjastolta tietopaketti nollaenergiarakentamisesta

Eduskunnan kirjastossa on laadittu tietopaketti lakihankkeesta, jonka pyrkimyksenä on Suomen siirtyminen uudisrakentamisessa lähes nollaenergiarakentamiseen EU:n yhteisten tavoitteiden mukaisesti.

​Lakihankkeella muutetaan maankäyttö- ja rakennuslakia. Muutos koskee uusilta rakennuksilta vaadittavaa energiatehokkuutta. Uuden lainsäädännön tavoitteena on vähentää rakennusten energian käyttöä ja lisätä uusiutuvan energian osuutta rakennuksen käyttämässä energiassa. Hankkeessa valmistellaan lainsäädäntö ja ohjeet, joilla Suomessa siirrytään uudisrakentamisessa lähes nollaenergiarakentamiseen.

Taustalla on Euroopan parlamentin ja neuvoston rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD), joka edellyttää jäsenmailta useita kansallisia ohjaustoimia rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi.

Lähes nollaenergiarakennus tarkoittaa rakennusta, jolla on erittäin korkea energiatehokkuus ja jonka tarvitsema erittäin vähäinen energia tulee laajalti uusiutuvista lähteistä. 

Hallituksen esitys HE 220/2016 eduskunnalle laiksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta annettiin eduskunnalle 20.10.2016. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.

Eduskunnan kirjaston LATI-tietopakettiin on koottu tietoa lainvalmistelun vaiheista, sitä koskevaa uutisointia, kansainvälistä vertailua sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Tietopakettia päivitetään hankkeen edetessä.

Lisätietoa: johtava tietoasiantuntija Kristiina Hakala, puh. 09 432 3471 tai etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Tutustu tietopakettiin Nollaenergiarakentaminen

Muita Eduskunnan kirjaston asiantuntijoiden laatimia lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto