Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Tietopaketti vammaislainsäädännön uudistamisesta

Julkaistu 26.6.2017 11:50
Muokattu 26.6.2017 14:38

Tietopaketti vammaislainsäädännön uudistamisesta

Vammaislainsäädännön uudistuksessa tähdätään lakiin, jossa säädetään vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista.

​Uudistuksen lähtökohta on parantaa vammaisten ihmisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Tavoitteena on myös kehittää henkilökohtaista apua ja lyhytaikaista huolenpitoa sekä valmennusta ja tukea uudenlaisena palveluna.

Uudistuksen taustalla on kaksi selvitystä. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän (Valas-työryhmän) tehtävänä oli sovittaa yhteen nykyinen vammaispalvelulaki (380/1987) ja kehitysvammalaki (519/1977). Selvitysmies Kalle Könkkölän tehtäväksi tuli esittää vaihtoehtoinen malli, jossa toteutuvat tavoitteet kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseksi.

Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen uudessa vammaispalvelulaissa tarkoitetut erityispalvelut kuuluisivat maakunnan vastuulle.

Lakiuudistuksen valmistelua ohjaa sosiaali- ja terveysministeriö. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2017. Laki tulisi voimaan vuonna 2019.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut tietopaketin, johon on koottu lakihankkeen tausta- ja valmisteluaineistoa, uutisointia, kansainvälistä vertailua ja kirjallisuutta. Tietopakettia täydennetään hankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista: tietoasiantuntija Kaisa Paavilainen, puh. 09 432 3482 tai s-posti: etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Tutustu tietopakettiin Vammaislainsäädännön uudistus
Muita Eduskunnan kirjaston asiantuntijoiden laatimia lakihankkeiden tietopaketteja (LATI)

Aihealueet
Kirjasto