Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

​Eduskunta kävi välikysymyskeskustelun eriarvoistumisesta

Julkaistu 7.12.2017 23:00
Muokattu 7.12.2017 23:03

​Eduskunta kävi välikysymyskeskustelun eriarvoistumisesta

Eduskunta keskusteli tänään eriarvoistumista koskevasta välikysymyksestä (VK 4/2017), jonka sosialidemokraattinen, vihreä ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättivät 24. marraskuuta.

Välikysymys arvosteli hallituksen politiikkaa mm. sosiaali- ja terveyspolitiikan ja veropolitiikan päätöksistä.

Valtioneuvoston vastauksen antoi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Ministeri Orpon mukaan hallitsematon velkaantuminen ja heikko taloudellinen tilanne ovat suurin uhka suomalaisten tasa-arvoisille palveluille ja lasten tulevaisuudelle.

Ongelmista viheliäisin on työttömyys, joka on yksi suurimmista syistä eriarvoisuuden taustalla, hän sanoi.

Orpo totesi Suomen talouskehityksen kääntyneen pitkän matalasuhdanteen jälkeen. Hän korosti hallituksen toimien merkitystä käänteelle, nostaen esille mm. julkisen talouden vahvistamisen ja menokurin, kilpailukyvyn vahvistamisen ja veropäätökset.

Orpon mukaan eriarvoisuus ja köyhyys ovat totta myös Suomessa, eurooppalaisittain tasaisesta tulonjaosta huolimatta. Hallituksen asettama Juho Saaren työryhmä etsii keinoja eriarvoistumisen vähentämiseksi ja antaa hallitukselle ehdotuksensa ensi vuoden maaliskuussa, Orpo kertoi.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Suna Kymäläinen (sd.) käytti keskustelun toisen puheenvuoron.

”Eriarvoisuuden kasvu suomalaisten välillä ei ole sattumaa. Se on seurausta epäoikeudenmukaisesta politiikasta”, Kymäläinen sanoi.

Talouskasvu ja työllisyyden parantaminen eivät Kymäläisen mukaan riitä eriarvoistumisen hoitamiseen. Kyse on siitä, miten kasvu jaetaan, hän sanoi.

”Te olette tehneet hyvin kylmää leikkauspolitiikkaa, joka kohdistuu ihmisiin, jotka ovat riippuvaisia sosiaalietuuksista, työttömyysturvasta, opintotuesta, lapsilisistä, asumistuesta tai pienestä työeläkkeestä, kansaneläkkeestä tai takuueläkkeestä. Te olette lisänneet erityisesti yli 65-vuotiaiden pienituloisuutta. Etenkin kansaneläkkeen ja pienen työeläkkeen varassa olevilta ihmisiltä on leikattu rajusti.”

Kymäläisen puheenvuoron jälkeen keskustelussa kuultiin eduskuntaryhmien puheenvuorot ennen debattivaihetta ja kansanedustajien ennalta varattuja puheenvuoroja.

Keskustelun kuluessa hallitukselle esitettiin epäluottamuslauseita, joiden pohjalta hallituksen luottamuksesta äänestetään täysistunnossa perjantaina 8. joulukuuta.

Päivän välikysymyskeskustelun kaikki puheenvuorot julkaistaan täysistunnon pöytäkirjassa.

Täysistunnon verkkolähetyksen tallenne julkaistaan eduskunnan verkkopalvelussa 8.12.

Aihealueet
Täysistunto