Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

The Court of Justice of the European Union : subsidiarity and proportionality

The Court of Justice of the European Union : subsidiarity and proportionality

Shaw, Kate: The Court of Justice of the European Union : subsidiarity and proportionality. Leiden; Boston, Brill Nijhoff, 2018. 342 s.

​Euroopan unionin toimivallan käyttöä säädellään toissijaisuusperiaatteella ja suhteellisuusperiaatteella. Toissijaisuusperiaatetta sovelletaan, kun asia ei kuulu unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Aloilla, joilla unionilla ei ole yksinomaista toimivaltaa, toissijaisuusperiaatteella turvataan jäsenvaltioiden mahdollisuudet tehdä päätöksiä ja toimia. Suhteellisuusperiaatteen mukaisesti unionin toiminta ei saa ylittää sitä, mikä on tarpeen perussopimusten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tässä teoksessa tarkastellaan näitä periaatteita Euroopan unionin tuomioistuimen toiminnassa. Kirjoittaja analysoi, miten tuomioistuin on näitä periaatteita tulkinnut ja ennen kaikkea sitä, miten tuomioistuin on soveltanut periaatteita ratkaisuissaan koskien taloudellisessa mielessä ”ei-aktiivisten” EU-kansalaisten oleskeluoikeuksiin liittyviä kiistakysymyksiä. Kirjassa myös pohditaan, missä määrin tuomioistuin pystyy olemaan tässä yhteydessä riippumaton sovittelija unionin ja jäsenmaiden välillä.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Teoksen esittely luvuittain kustantajan sivustolla

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 29.5.2018 11:45
Muokattu 29.5.2018 13:33

 Tutustu myös