Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Jihadistinen liikehdintä Suomessa

Jihadistinen liikehdintä Suomessa

Malkki, Leena & Saarinen, Juha: Jihadistinen liikehdintä Suomessa. Helsinki, Sisäministeriö, 2019. 123 s.

​Sisäministeriön julkaiseman tutkimuksen ovat kirjoittaneet Helsingin yliopiston tutkijat Leena Malkki ja Juha Saarinen. Tutkimus antaa yleiskuvan siitä, miten jihadistinen liikehdintä on ilmentynyt ja kehittynyt Suomessa, erityisesti 2010-luvun aikana. Jihadismilla tarkoitetaan ideologiaa, jonka tavoitteena on luoda islamiin perustuva yhteiskuntajärjestys. Jihadismissa väkivalta ”vääräuskoisia” kohtaan nähdään oikeutettuna.

Tutkimus on tehty samanaikaisesti Jihadistinen verkkoviestintä ja Suomi -tutkimuksen kanssa, joka täydentää kuvaa jihadistisesta liikehdinnästä tarkastelemalla näihin ryhmiin kuuluvien henkilöiden tuottamaa verkkoaineistoa ja yhteyksiä Suomeen.

Jihadistinen aktivismi on Suomessa edelleen moniin muihin Länsi-Euroopan maihin verrattuna vähäistä, mutta siinä mukana olleiden määrä on kasvanut 2010-luvulla. Merkittävin muutos on ollut se, että Suomesta on lähdetty Syyrian ja Irakin konfliktialueelle osallistumaan jihadististen ryhmien toimintaan. Turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen vuosina 2015-2016 on lisännyt yhteyksiä jihadistiseen toimintaan.

Tutkimuksessa etsitään vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Millaista jihadistista aktivismia Suomessa on ollut 2010-luvun aikana ja mikä selittää liikehdinnän kehittymisen Suomessa? Miten jihadistisen liikehdinnän kehittyminen Suomessa suhteutuu ilmiön kehittymiseen muualla Länsi-Euroopassa?

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Teos verkkojulkaisuna: Jihadistinen liikehdintä Suomessa
Tutustu myös: Jihadism in Finland
Tutustu myös: Jihadistinen verkkoviestintä ja Suomi   
  

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 7.10.2019 9:30
Muokattu 7.10.2019 10:21

 Tutustu myös