The juridification of religion?

Årsheim, Helge & Slotte, Pamela: The juridification of religion? Leiden, Brill, 2017. 89 s.

​Uskonnon ja lainsäädännön suhteesta on tullut viime vuosina kuuma globaali kysymys politiikassa ja julkisessa keskustelussa. Aiheeseen ei kuitenkaan ole paneuduttu tutkimuksessa siitä näkökulmasta, miten nämä hallinnon ja yhteiskunnallisen elämän alueet vaikuttavat toisiinsa.

The juridification of religion –teoksessa kaksi teologian tohtoria syventyy tarkastelemaan uskonnon ja lainsäädännön vuorovaikutussuhdetta ja sen viimeaikaista kehitystä. Tekijät katsovat lainsäädäntöä laajasti kotimaisen, alueellisen ja kansainvälisen lainsäädännön näkökulmista.

Tutkijoiden viitekehys perustuu Jürgen Habemasin laajennettuun käsitykseen oikeudellistumisesta ”elinympäristön kolonialisoitumisena”, jossa lainsäätelyn nähdään vähitellen ulottuvan sellaisillekin elämän alueille, joita se ei aiemmin ole koskettanut.

Habermasin näkemystä täydentää teoksessa Anders Molanderin ja Lars Christian Blichnerin käsitys moninäkökulmaisesta ja kontekstiliitännäisestä oikeudellistumisesta, jonka pohjalta tutkijat arvioivat uskonnon luonnetta lainsäädännön kohteena.

Kirjoitus on jäsennetty viitekehyksen mukaisesti viiteen eri osaan. Uskonnon ja lainsäädännön suhdetta tarkastellaan perustuslaillisen muutoksesta, lainsäädännön laajentumisesta ja eriytymisestä, lainsäädännön roolista konfliktien ratkaisijana, oikeudellisen vallan laajentumisesta ja oikeudellisesta kehystämisestä käsin.

Tutkijoiden tavoite kirjoituksessa on ensi sijassa käsitteellinen - sillä pyritään rakentamaan teoriaa uskonnon ja lainsäädännön välisen vaikutussuhteen tarkastelulle.

Teos avaa uusia näkökulmia uskonnon roolin hahmottamiseen päätöksentekijöille ja tutkijoille, mutta myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Julkaisun esittely Google-teoshaussa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

 

Julkaistu 9.5.2018 10:15
Muokattu 9.5.2018 10:15

 Tutustu myös

 

 

Svenska valrörelser : väljare, medier och partier under 2000-talethttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/svenska-valrorelser.aspxSvenska valrörelser : väljare, medier och partier under 2000-talet2018-05-21T09:35:00Z
State of democracy, human rights and the rule of law (5th report) : role of institutions : threats to institutionshttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/state-of-democracy.aspxState of democracy, human rights and the rule of law (5th report) : role of institutions : threats to institutions2018-05-17T09:15:00Z
Towards Europe : the story of the reluctant Norwayhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/towards-europe.aspxTowards Europe : the story of the reluctant Norway2018-05-15T07:00:00Z
Tutkimuksesta toimintaan : tieteentekijän opas viestintään ja vaikuttamiseenhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/tutkimuksesta-toimintaan.aspxTutkimuksesta toimintaan : tieteentekijän opas viestintään ja vaikuttamiseen2018-05-14T06:45:00Z
Absolute power : how the pope became the most influential man in the worldhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/absolute-power.aspxAbsolute power : how the pope became the most influential man in the world2018-05-08T08:45:00Z