The juridification of religion?

Årsheim, Helge & Slotte, Pamela: The juridification of religion? Leiden, Brill, 2017. 89 s.

​Uskonnon ja lainsäädännön suhteesta on tullut viime vuosina kuuma globaali kysymys politiikassa ja julkisessa keskustelussa. Aiheeseen ei kuitenkaan ole paneuduttu tutkimuksessa siitä näkökulmasta, miten nämä hallinnon ja yhteiskunnallisen elämän alueet vaikuttavat toisiinsa.

The juridification of religion –teoksessa kaksi teologian tohtoria syventyy tarkastelemaan uskonnon ja lainsäädännön vuorovaikutussuhdetta ja sen viimeaikaista kehitystä. Tekijät katsovat lainsäädäntöä laajasti kotimaisen, alueellisen ja kansainvälisen lainsäädännön näkökulmista.

Tutkijoiden viitekehys perustuu Jürgen Habemasin laajennettuun käsitykseen oikeudellistumisesta ”elinympäristön kolonialisoitumisena”, jossa lainsäätelyn nähdään vähitellen ulottuvan sellaisillekin elämän alueille, joita se ei aiemmin ole koskettanut.

Habermasin näkemystä täydentää teoksessa Anders Molanderin ja Lars Christian Blichnerin käsitys moninäkökulmaisesta ja kontekstiliitännäisestä oikeudellistumisesta, jonka pohjalta tutkijat arvioivat uskonnon luonnetta lainsäädännön kohteena.

Kirjoitus on jäsennetty viitekehyksen mukaisesti viiteen eri osaan. Uskonnon ja lainsäädännön suhdetta tarkastellaan perustuslaillisen muutoksesta, lainsäädännön laajentumisesta ja eriytymisestä, lainsäädännön roolista konfliktien ratkaisijana, oikeudellisen vallan laajentumisesta ja oikeudellisesta kehystämisestä käsin.

Tutkijoiden tavoite kirjoituksessa on ensi sijassa käsitteellinen - sillä pyritään rakentamaan teoriaa uskonnon ja lainsäädännön välisen vaikutussuhteen tarkastelulle.

Teos avaa uusia näkökulmia uskonnon roolin hahmottamiseen päätöksentekijöille ja tutkijoille, mutta myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Julkaisun esittely Google-teoshaussa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

 

Julkaistu 9.5.2018 10:15
Muokattu 9.5.2018 10:15

 Tutustu myös

 

 

Yksityisyyden suoja työsuhteessahttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/yksityisyyden-suoja-tyosuhteessa.aspxYksityisyyden suoja työsuhteessa2018-08-07T11:00:00Z
Ein ganz normales Pogrom : November 1938 in einem deutschen Dorfhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/ein-ganz-normales-pogrom.aspxEin ganz normales Pogrom : November 1938 in einem deutschen Dorf2018-08-03T11:00:00Z
Azerbaijan at the crossroads of Eurasia : the tumultuous fate of a nation caught up between the rivalries of the world’s major powershttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/azerbaijan-at-the-crossroads-of-eurasia.aspxAzerbaijan at the crossroads of Eurasia : the tumultuous fate of a nation caught up between the rivalries of the world’s major powers2018-07-27T10:00:00Z
Hankintalaki ja tilaajavastuulaki rakentamisessa : opas tilaajalle ja tarjoajallehttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/hankintalaki-ja-tilaajavastuulaki-rakentamisessa.aspxHankintalaki ja tilaajavastuulaki rakentamisessa : opas tilaajalle ja tarjoajalle2018-07-26T13:00:00Z
Democracy in crisis : why, where, how to respondhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/democracy-in-crisis.aspxDemocracy in crisis : why, where, how to respond2018-07-24T09:30:00Z