The juridification of religion?

Årsheim, Helge & Slotte, Pamela: The juridification of religion? Leiden, Brill, 2017. 89 s.

​Uskonnon ja lainsäädännön suhteesta on tullut viime vuosina kuuma globaali kysymys politiikassa ja julkisessa keskustelussa. Aiheeseen ei kuitenkaan ole paneuduttu tutkimuksessa siitä näkökulmasta, miten nämä hallinnon ja yhteiskunnallisen elämän alueet vaikuttavat toisiinsa.

The juridification of religion –teoksessa kaksi teologian tohtoria syventyy tarkastelemaan uskonnon ja lainsäädännön vuorovaikutussuhdetta ja sen viimeaikaista kehitystä. Tekijät katsovat lainsäädäntöä laajasti kotimaisen, alueellisen ja kansainvälisen lainsäädännön näkökulmista.

Tutkijoiden viitekehys perustuu Jürgen Habemasin laajennettuun käsitykseen oikeudellistumisesta ”elinympäristön kolonialisoitumisena”, jossa lainsäätelyn nähdään vähitellen ulottuvan sellaisillekin elämän alueille, joita se ei aiemmin ole koskettanut.

Habermasin näkemystä täydentää teoksessa Anders Molanderin ja Lars Christian Blichnerin käsitys moninäkökulmaisesta ja kontekstiliitännäisestä oikeudellistumisesta, jonka pohjalta tutkijat arvioivat uskonnon luonnetta lainsäädännön kohteena.

Kirjoitus on jäsennetty viitekehyksen mukaisesti viiteen eri osaan. Uskonnon ja lainsäädännön suhdetta tarkastellaan perustuslaillisen muutoksesta, lainsäädännön laajentumisesta ja eriytymisestä, lainsäädännön roolista konfliktien ratkaisijana, oikeudellisen vallan laajentumisesta ja oikeudellisesta kehystämisestä käsin.

Tutkijoiden tavoite kirjoituksessa on ensi sijassa käsitteellinen - sillä pyritään rakentamaan teoriaa uskonnon ja lainsäädännön välisen vaikutussuhteen tarkastelulle.

Teos avaa uusia näkökulmia uskonnon roolin hahmottamiseen päätöksentekijöille ja tutkijoille, mutta myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Julkaisun esittely Google-teoshaussa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

 

Julkaistu 9.5.2018 10:15
Muokattu 9.5.2018 10:15

 Tutustu myös

 

 

Uusi tietosuojalainsäädäntöhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/uusi-tietosuojalainsaadanto.aspxUusi tietosuojalainsäädäntö2019-01-15T08:35:00Z
Legal Tech : how technology is changing the legal worldhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/legal-tech.aspxLegal Tech : how technology is changing the legal world2019-01-11T13:10:00Z
Valrätt : en introduktion till den rättsliga regleringen av de allmänna valenhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/valratt-en-introduktion.aspxValrätt : en introduktion till den rättsliga regleringen av de allmänna valen2019-01-10T14:05:00Z
Sisällissodan jäljethttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/sisallissodan-jaljet.aspxSisällissodan jäljet2019-01-03T13:15:00Z
The prison letters of Nelson Mandelahttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/prison-letters-of-nelson-mandela.aspxThe prison letters of Nelson Mandela2018-12-21T07:30:00Z