Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Kamppailu vallasta – eduskuntavaalikampanjat 1945–2015

Kamppailu vallasta – eduskuntavaalikampanjat 1945–2015

Railo, Erkka – Niemi, Mari K. – Pitkänen, Ville – Sini Ruohonen: Kamppailu vallasta: eduskuntavaalikampanjat 1945–2015. Jyväskylä, Docendo, 2016. 394 s.

​Aikaisemmasta teeman valtio-opillisesta käsittelystä poiketen kirjoittajat lähestyvät tutkimuksessa tyypitettyjä neljää sodanjälkeisen vaalikampanjakautta historiantutkimuksen painotuksella ja kampanjoinnin näkökulmasta.

Ensimmäistä aikakautta 1950-luvun lopulle kuvataan puoluevallan aikana – puolueet keskittyvät aktivoimaan omaa äänestäjäkuntaansa, kansanedustajaehdokkaat olivat enemmän amatöörejä kuin ammattilaisia. Toiminta ammattimaistuu 1960-luvun alussa ja kohderyhmäajattelu nousee keskeiseksi – ehdokkaiden kampanjat muuttuvat henkilökohtaisemmaksi ja kustannusten kasvaessa keskinäinen kilpailu äänistä kovenee. Myös kampanjatyön näyttämöt asettavat uusia vaatimuksia television merkityksen lisääntyessä.

Vuosituhannen kahta viimeistä vuosikymmentä kuvataan vapautumisen vuosiksi - yleisen keskusteluilmapiirin alalla, uusien puolueiden perustamisessa ja naisten esiinmarssissa vahvempaan poliittiseen edustukseen. Kampanjointiin vaikuttavat myös voimakkaat ja nopeat muutokset taloustilanteessa. Kuluvan vuosituhannen vaalit on käyty verkon ja rahan vallassa – internet, sosiaalinen media ja kaikki viestintätekniikan suomat mahdollisuudet ovat nousseet keskeisiksi. Talouskysymykset dominoivat edelleen vaaliteemoina ja kampanjakustannukset ovat yhä nousseet.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 18.10.2016 18:00
Muokattu 18.10.2016 18:06

 Tutustu myös