Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Konsulttidemokratia : miten valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton

Konsulttidemokratia : miten valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton

Kuusela, Hanna – Ylönen, Matti: Konsulttidemokratia : miten valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton. Helsinki, Gaudeamus, 2013. 183 s.

​Konsulttidemokratialla tarkoitetaan Suomessakin 2000-luvulla yleistynyttä julkishallinnon trendiä, jossa poliitikot, ministeriöt ja virkamiehet ulkoistavat toimintojaan yksityisille konsulttiyrityksille. Kun konsulteille maksetaan ajattelusta ja päätöksenteon valmistelusta, tulee valtiosta tyhmä ja tehoton, väittävät kirjan tekijät provokatiivisesti.´

Julkaisu ei ole pamfletti vaan "tarinallistettuun muotoon puettua tutkimusta". Lähteenä on käytetty olemassa olevaa mutta pirstaleista tutkimuskirjallisuutta, ministeriöiden tiliotteita sekä konsulttisopimuksia. Lisäksi tekijät ovat haastatelleet 50 entistä tai nykyistä poliitikkoa, konsulttia ja virkamiestä.

Julkisen sektorin tehtäviä on siirretty konsulteille, koska virkamiesvallasta ja hallinnon jäykkyyksistä on haluttu päästä eroon. Taustalla ovat uuden julkisjohtamisen (New Public Management, NPM) opit, jotka ilmenevät jatkuvana muutostarpeena, strategia- ja innovaatiopuheena ja "ketterän konsernin" kaltaisina tavoitteina. Myös jähmeäksi moitittu komitealaitos on purettu tehokkaamman konsulttidemokratian tieltä.

Pahimmillaan konsulttien käyttö on aiheuttanut hiljaisen tiedon rapautumista, hyödytöntä rahanmenoa ja pitkäaikaisia riippuvuussuhteita tietystä palveluntarjoajasta, joista kirjassa on lukuisia hämmästyttäviä esimerkkejä. Kirjan tekijän peräänkuuluttavat suunnanmuutosta, jossa valtiosta tulee taas "rohkea", edustuksellisuus on kunniassaan ja julkisen sektorin tuottavuuskeskustelussa tehdään täyskäännös.

Kaikkien julkisia hankintoja tekevien pitäisi lukea tämä kirja. Tai oikeastaan kirja pitäisi lukea kaikkien, joita julkinen hallinto ja demokratian tila vähääkään kiinnostaa.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta.Tutustu myös aiempiin suosituksiin.
 

Julkaistu 9.12.2013 9:00
Muokattu 15.4.2015 17:37

 Tutustu myös