Mediapoliitikko

Isotalus, Pekka: Mediapoliitikko. Helsinki, Gaudeamus, 2017. 247 s.

​Poliitikkojen televisioesiintymisestä väitöskirjansa tehnyt puheviestinnän professori Pekka Isotalus luo kirjassaan kuvaa mediassa toimivista poliitikoista. Pitkän linjan tutkija on täydentänyt käsityksiään uusimmalla tutkimuksella poliitikkojen mediassa esiintymisestä. 

Medioituminen nousee esille eräänä keskeisenä trendinä. Politiikasta on tullut läpeensä ja kaikilla tasoilla medialaji. Viestintätaidot ovat samalla tulleet politiikan tekijöille keskeisiksi. Mediahuomion keskeisyys muuttaa myös politiikan tekemisen tapaa – asia on muotoiltava niin, että se kiinnostaa mediaa tai niin kuin sen halutaan näkyvän mediassa. Suuntaus on ollut ilmeinen jo 1990-luvulta saakka: poliittisia toimijoita on alkanut ohjata medialogiikka. 

Henkilöityminen on toinen merkittävä trendi, joka näkyy poliitikkojen mediasuhteessa. Poliitikkoja nostetaan esiin mediassa yksilöinä ja henkilökohtaiset ominaisuudet merkitsevät yhä enemmän. Lisäksi voidaan puhua privatisoitumisesta, jossa julkisen ja yksityiselämän rajat ovat murenemassa - poliitikon halutaan puhuvan tunteista ja yksityisasioista. Yksityisyyden rajat ja sopivan esiintymisen tavat näyttävät kuitenkin epäselviltä. Isotalus nostaa esiin kaksi tapausta henkilöitymisen vaikutuksista: Jutta Urpilaisen verkkosukkahousukuvan, joka herätti kohun poliitikon uskottavuudesta ja Ilkka Kanervan tekstiviestiskandaalin esimerkkinä siitä, miten yksityisasiasta tuli suomalaiseen politiikkaan vaikuttava tekijä.

Poliitikon kuvaan mediassa kuuluvat myös läheiset. Isotalus analysoi Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston puolisojen esiintymistä presidentinvaaleissa, jossa molempien puolisot saivat runsaasti mediahuomiota. Poliitikon valttikorttina ei siis ole vain hänen oma esiintymisensä, vaan miten hänen puolisonsa esiintyy mediassa. Puolison myönteinen esiintyminen voi esimerkiksi laajentaa kannattajakuntaa ja syventää poliitikon henkilökuvaa.

Viestinnän kanavat ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä, mutta myös niiden toimintamallit. Poliittisesta viestinnästä on tullut ammattimaista ja sitä hiotaan yhdessä viestintätoimistojen kanssa. Internetin vaikutus ei ole ainoa poliittiseen viestintään vaikuttava tekijä. Vaikka verkkoviestinnän ja sosiaalisen median paino on lisääntynyt, televisiossa esiintymisellä on silti huomattavaa merkitystä. Poliitikosta on tullut näkyvä, mutta yksityisyyden kaventuessa miltei läpinäkyvä.

Politiikan mediapeliä on usein paheksuttu syyllisiä ja uhreja etsien. Isotalus kääntää kuvan myönteisen puolen esiin. Kaikki osapuolet tavallaan myös hyötyvät: media laajentaa yleisöjä, poliitikot saavat näkyvyyttä ja kansalaiset jännitystä ja viihdettä. Viihteellisyys ainakin osin tekee myös politiikasta helpommin lähestyttävää ja kiinnostavampaa.

Kun politiikan esittelystä mediassa on tullut voimakkaasti henkilökeskeistä, pinnallista ja tunteisiin vetoavaa skandaalia, draamaa ja viihdettä, mediapelin tunteiden liikuttelua onkin yhä tärkeämpää ymmärtää. Politiikan medialukutaitoon Isotaluksen kirja avaakin mahdollisuuksia, mutta on laajemminkin kiinnostavaa luettavaa niin politiikan toimijoille kuin kansalaisille.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

 

Julkaistu 20.4.2017 9:25
Muokattu 20.4.2017 9:25

 Tutustu myös

 

 

Jakamistaloushttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/jakamistalous.aspxJakamistalous2018-02-20T11:55:00Z
Työpaikan tietoturvaopas : tunnista uhat, hallitse riskithttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/Työpaikan-tietoturvaopas.aspxTyöpaikan tietoturvaopas : tunnista uhat, hallitse riskit2018-02-15T10:25:00Z
Sotkanet.fihttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/sotkanet.aspxSotkanet.fi2018-02-07T10:45:00Z
The Legalization of euthanasia and assisted suicidehttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/legalization-of-euthanasia.aspxThe Legalization of euthanasia and assisted suicide2018-02-06T10:00:00Z
Valokuva sodassa : neuvostosotilaat, neuvostoväestö ja neuvostomaa suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941–1945https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/valokuva-sodassa.aspxValokuva sodassa : neuvostosotilaat, neuvostoväestö ja neuvostomaa suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941–19452018-01-29T13:00:00Z