Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

The misinformation age : how false beliefs spread

The misinformation age : how false beliefs spread

O'Connor, Cailin & Weatherall, James Owen:The misinformation age : how false beliefs spread. New Haven, Yale University Press, [2019]. 266 s.

Valeuutisten ja vaihtoehtoisten faktojen aikakaudella on hyvä tunnistaa keinot, joilla väärät uskomukset leviävät. Tieteenfilosofit O’Connor ja Weatherall väittävät, että sosiaaliset tekijät vaikuttavat väärien uskomusten leviämiseen enemmän kuin yksilöiden psykologiset tekijät. Kukaan ei ole turvassa väärän tiedon omaksumiselta; eivät kansalaiset, tiedemiehet eivätkä päättäjät. Teos väittää, että se, mihin uskot, perustuu siihen, kenet tunnet. Ryhmäpaineella, konformismilla ja propagandisteilla on osansa yhtälössä. Näiden sosiaalisten tekijöiden tunnistaminen auttaa taistelussa misinformaatiota vastaan, kirjoittajat väittävät.

Kirjoittajat esittävät monia esimerkkejä virheellisen tiedon leviämisestä, niin viime vuosilta kuin kauempaakin historiasta. Osansa saavat USA:n presidentinvaalien kampanjoinnin aikana esiintynyt misinformaatio niin hämärillä uutissivustoilla kuin poliitikkojen puheissa, verkkofoorumeilla leviävä misinformaatio, joka paikoitellen johtaa jopa väkivaltaisiin tekoihin, tieteellisen tiedon luotettavuus, tupakan haittavaikutusten peittely, rokotekriittisyys ja mystinen vihanneslammas 1300-luvulta.

Tiedon leviämistä varten on kehitetty erilaisia matemaattisia malleja, joita kirjoittajat esittelevät ja selittävät varsin hyvin auki. Kirja onkin kaikesta huolimatta helposti omaksuttavaa ja jännittävää luettavaa aikamme ilmiöistä.

Lopuksi kirjoittajat esittävät oman näkemyksensä siitä, mitä tehdä maailmassa, jossa edes valtioiden ylin päätöksenteko ei ole turvassa virheellisiltä päätelmiltä.​


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Julkaisun esittely Google-teoshaussa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 7.8.2019 13:00
Muokattu 15.8.2019 14:52

 Tutustu myös