Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Palkkana pelko ja kuolema : Neuvosto-Karjalan suomalaiset rakentajat

Palkkana pelko ja kuolema : Neuvosto-Karjalan suomalaiset rakentajat

Kamppinen, Ossi: Palkkana pelko ja kuolema : Neuvosto-Karjalan suomalaiset rakentajat. Docendo, Jyväskylä 2019, 314 s.

​Ossi Kamppinen kuvaa tietokirjassaan punaisen Karjalan nousun ja tuhon. Karjalan työkansan kommuuni sai vuodesta 1920 lähtien kehittyä ja kukoistaa suomalaiskomennossa noin 15 vuoden ajan, kunnes bolševikkien kansallisuuspolitiikan linjanmuutos veti tylysti maton alta. Suomalaisuus ja muut raja-alueiden vähemmistökansallisuudet tuhottiin muutamassa vuodessa, jotka huipentuivat 1937–1938 terrorikauteen, isoon vihaan.

Vaikka vainon uhreja odotti pelko ja kuolema, Kamppisen teoksessa on valoisa yleisilme. Pääosassa ovat suomalaiset ja amerikansuomalaiset, jotka rakensivat Karjalassa parempaa tulevaisuutta ja näkivät kättensä työn tuloksia. Metsätalouden uusien menetelmien ansiosta puuntuotanto kasvoi ja viennistä saatiin himoittua ulkomaanvaluuttaa. Maataloudessa siirryttiin asteittain kollektiiviseen tuotantotapaan.

Teos pohjautuu tutkimuskirjallisuuden ohella Pentti Renvallin jatkosodan aikana Itä-Karjalasta kokoamiin arkisto- ja haastattelumateriaaleihin. Aikalaislähteistä eniten mainintoja saa Petroskoissa ilmestynyt sanomalehti Punainen Karjala. Tietokirjan ulkoasu Karjalan arkistoista kaivettuine uljaine kuvineen miellyttää silmää.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa 
Tutustu myös: Historiaselvitys koskee myös eduskuntaa / Joni Krekola, Parlamenttikirjasto-blogi 20.9.2019

Julkaistu 20.9.2019 12:50
Muokattu 23.9.2019 13:04

 Tutustu myös