Religious statecraft : the politics of islam in Iran

Tabaar, Mohammad Ayatollahi: Religious statecraft: the politics of islam in Iran. New York, Columbia University Press, 2018. 378 s.

Vuoden 1979 vallankumouksesta lähtien tutkijat ja poliitikot ovat pitäneet itsestään selvänä, että Iranissa on toiminut islamistinen uskonnollinen hallinto. Kansainvälisen politiikan apulaisprofessori, Mohammad Ayatollahi Tabaar tarkastelee kirjassaan kuitenkin uskonnon ja politiikan suhdetta Iranissa poikkeuksellisesta näkökulmasta. Hän analysoi, miten vallanpitäjät ovat hyödyntäneet islamia olematta erityisen uskollisia teologiselle johdonmukaisuudelle.

Kirjan tarkoituksena on syventää ymmärrystä politiikan ja uskonnon monimutkaisesta suhteesta Iranissa, ja valaista erityisesti siihen liittyviä ideologisesti ristiriitaisia piirteitä.

Tabaar osoittaa miten uskonnollisilla tulkinnoilla iranilaisessa politiikassa ei ole ollut yhtenäistä linjaa, vaan ne ovat voineet muuttua usein, nopeasti ja dramaattisesti. Hänen mukaansa vallanpitäjät ovat voineet käyttää erilaisia uskonnollisia tulkintoja tukemaan omia poliittisia päämääriään, ja hakea niiden varassa tukea toimilleen tai rakentaa tarkoituksiinsa sopivia konflikteja.

Tabaarin keskeinen väite on, että käsitys poliittisesta islamista Iranissa on väärä: Maassa ei ole ideologisesti yhtenäistä uskonnollista käsitystä islamista, vaan tulkinnat ovat voineet vaihtua laidasta toiseen sen mukaan, miten vallanpitäjät ovat halunneet käyttää eri aikoina ja tilanteissa islamia tukemaan pyrkimyksiään.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Julkaisun esittely Google-teoshaussa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

 

Julkaistu 31.10.2018 13:05
Muokattu 31.10.2018 13:08

 Tutustu myös

 

 

Violent radicalisation & far right extremism in Europehttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/violent-radicalisation-and-far-right-extremism-in-europe.aspxViolent radicalisation & far right extremism in Europe2019-04-23T09:20:00Z
Emotions, media and politicshttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/emotions-media-and-politics.aspxEmotions, media and politics2019-04-16T12:05:00Z
Valittuja kysymyksiä rikos- ja rikosprosessioikeudesta IIhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/valittuja-kysymyksia-rikos-ja-rikosprosessioikeudesta.aspxValittuja kysymyksiä rikos- ja rikosprosessioikeudesta II2019-04-15T08:45:00Z
Rückhaltlose Aufklärung? : NSU, NSA, BND – Geheimdienste und Untersuchungsausschüsse zwischen Staatsversagen und Staatswohlhttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/ruckhaltlose-aufklarung.aspxRückhaltlose Aufklärung? : NSU, NSA, BND – Geheimdienste und Untersuchungsausschüsse zwischen Staatsversagen und Staatswohl2019-04-12T05:35:00Z
1918https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/1918.aspx19182019-04-10T07:20:00Z