Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Tästä saa puhua! : seksuaalista väkivaltaa Suomessa

Tästä saa puhua! : seksuaalista väkivaltaa Suomessa

Launis, Maaret (koonnut): Tästä saa puhua! : seksuaalista väkivaltaa Suomessa. Helsinki, S&S, 2018. 169 s.

​Nykyään yhä useampi seksuaalista väkivaltaa kokenut nainen uskaltaa kertoa kokemuksistaan, mutta tästä huolimatta seksuaalinen väkivalta jää Suomessa usein raportoimatta. Samoin seksuaalisen väkivallan rakenteellisuus käsitetään aiempaa paremmin, mutta silti yhteiskunnassa esiintyy edelleen piirteitä niin sanotusta raiskauskulttuurista, jossa seksin ja seksuaalisen väkivallan raja on hämärtynyt ja esimerkiksi ei-toivottu koskettelu, alentuva puhuttelu ja perään huutelu koetaan harmittomaksi käytökseksi.

Ahdistelun eräänlainen arkipäiväistyminen saattaa puolestaan johtaa jopa vakavan seksuaalisen häirinnän pitämiseen normaalina käytöksenä. Samalla seksuaalisen väkivallan uhria saatetaan syyllistää ja hänen kokemuksiaan vähätellä.

Facebookin #memyös-ryhmästä alkunsa saaneen työryhmän kokoama teos on hakenut inspiraationsa globaalin kansanliikkeen asemaan nopeasti nousseesta #metoo-kampanjasta, joka on voimakkaasti nostanut esiin seksuaalisen häirinnän ja väkivallan pesiytyneisyyttä yhteiskunnan rakenteisiin.

Asiantuntijahaastatteluista, tutkimustiedosta ja henkilökohtaisista kokemuksista ammentava teos kokoaa yksiin kansiin 12 puheenvuoroa seksuaalisesta väkivallasta pyrkien vastaamaan kysymykseen siitä, mitä seksuaalinen väkivalta on ja miten eri tavoin se ilmenee Suomessa.

Teokseen valittu naispainotteinen näkökulma kannustaa avoimeen keskusteluun naisten ja muunsukupuolisten kokemasta väkivallasta vähättelemättä kuitenkaan miesten kokemaa väkivaltaa tai heidän merkitystään ahdistelukulttuurista käytävälle keskustelulle.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 7.9.2018 11:45
Muokattu 7.9.2018 11:45

 Tutustu myös