Verojen historia : synty, kehitys, kuolema, ylösnousemus, reinkarnaatio

Linnakangas, Esko & Juanto, Leila: Verojen historia : synty, kehitys, kuolema, ylösnousemus, reinkarnaatio. Helsinki: Grano, 2016. 380 s.

​Luukkaan evankeliumin mukaan keisari Augustuksen määräämä verollepano oli ”ensimmäinen”. Luukas katsoi kuitenkin asiaa oman aikansa ja alueensa kannalta. Varhaisimmat verotuksen muodot juontavat juurensa tuhansia vuosia kauemmaksi uskonnollisiin hallintoihin, jotka velvoittivat kansalaisia uhreihin ja kymmenyksiin.
Verojen historia –teos avaa ainutlaatuisen laajan historiallisen näkymän siihen, millaisia veroja eri aikakausina on ollut ja millaisiin tarkoituksiin veroja on kerätty. Teoksessa esitellään yli 200 veroa eri aikakausilta.

Hämmentävänä huomiona historiasta nousee esiin se, että verojen käyttö muihin kuin hallitsijoiden ja papiston hyväksi on ollut 1800-luvun loppuun saakka vaatimatonta. Verotulojen hyödyntäminen laajemmin alkoi vasta toisen maailmansodan jälkeen ja vahvistui hyvinvointiyhteiskuntakehityksen myötä 1960-luvulta.

Painavan asian joukkoon mahtuu kevennyksiäkin. Monet menneiden aikojen verot herättävät hilpeyttä, kuten tuhkavero tai partavero. Veroilla on kuitenkin ollut aikanaan omat kulttuuriset tai taloudelliset merkityksensä. Tuhkaa tarvittiin salpietarin valmistukseen, ja nykykielessä verotuskäytännön jäljiltä on edelleen sanonta ”viekää tuhkatkin pesästä”. Partaverolla venäläisiä haluttiin eurooppalaistaa Pietari Suuren aikana.

Kirjoittajat arvioivat myös verotuksen tulevaisuutta. Tulevaisuudelle kirjoittajat eivät ennusta välttämättä uusia verotuskäytäntöjä. Peruskysymykset näyttävät pysyvän samankaltaisina: verotuksen tasoja ja tavoitteita sekä painopistettä välittömien ja välillisten verojen välillä pohditaan jatkuvasti.

Veronkierron osalta kirjoittajat muistuttavat, että vuosittaisista verotuotoista katoaa arviolta 255 000 000 0000 dollaria veroparatiiseihin. Ratkaisujen osalta viitataan Matti Ylösen kirjaan Veroparatiisit, 20 ratkaisua varjotalouteen.

Kirjoittajilla on taustallaan vuosikymmenien asiantuntemus verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Esko Linnakangas toimi Lapin yliopistossa julkisen talouden professorina vuosina 1984–2007 ja sen jälkeen Helsingin yliopiston finanssioikeuden professorina vuoteen 2015. Leila Juanto on Lapin yliopiston finanssioikeuden professori.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Julkaisu elektronisessa muodossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin. 

 

Julkaistu 29.12.2016 13:10
Muokattu 4.1.2017 15:06

 Tutustu myös

 

 

Työpaikan tietoturvaopas : tunnista uhat, hallitse riskithttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/Työpaikan-tietoturvaopas.aspxTyöpaikan tietoturvaopas : tunnista uhat, hallitse riskit2018-02-15T10:25:00Z
Sotkanet.fihttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/sotkanet.aspxSotkanet.fi2018-02-07T10:45:00Z
The Legalization of euthanasia and assisted suicidehttps://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/legalization-of-euthanasia.aspxThe Legalization of euthanasia and assisted suicide2018-02-06T10:00:00Z
Valokuva sodassa : neuvostosotilaat, neuvostoväestö ja neuvostomaa suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941–1945https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/valokuva-sodassa.aspxValokuva sodassa : neuvostosotilaat, neuvostoväestö ja neuvostomaa suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941–19452018-01-29T13:00:00Z
Kulttuuriministerikulttuuri https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/suosittelemme/Sivut/kulttuuriministerikulttuuri.aspxKulttuuriministerikulttuuri 2018-01-25T11:50:00Z