Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Usein kysyttyja kysymyksia

Usein kysyttyjä kysymyksiä opastetuista vierailuista

Mitä varaamani vierailuaika tarkoittaa?
Varaamanne aika tarkoittaa aikaa, jolloin saavutte eduskunnan yleisösisäänkäynnille Eduskuntatalon pohjoispäätyyn ja siirrytte turvatarkastukseen. Sisääntuloa ei voi odottaa sisätiloissa. Opastettu kierros alkaa heti turvatarkastuksen jälkeen. 

Kuinka kauan opastettu kierros kestää?
Koko vierailuun on varattava aikaa noin yksi tunti. Turvatarkastukseen varataan 15 minuuttia ja kierrokseen noin 45 minuuttia.

Pitääkö henkilötodistus ottaa mukaan?
Eduskuntaan saapuvien täysi-ikäisten henkilöiden on tarvittaessa voitava todistaa henkilöllisyytensä. Esimerkiksi ajokortti tai kuvallinen KELA-kortti käy henkilöllisyystodistukseksi. 

Mistä sisäänkäynnistä tulemme Eduskuntataloon?
Yleisösisäänkäynti, B-ovi, sijaitsee Eduskuntatalon pohjoispäädyssä Mannerheimintien puolella. Varattuasi opastetun kierroksen saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin, jossa on mukana myös aluekartta. Opasteita löytyy myös Eduskuntatalon edustalta.

Yritän varata opastetun kierroksen, mutta varauskalenteri näyttää vain punaista/harmaata. Miksi?
Punainen kertoo, että kyseisen päivän kaikki vierailuajat on varattu. Harmaa väri kertoo, että sinä päivänä ei opastuksia järjestetä. Tällainen päivä on esimerkiksi valtiopäivien avajaispäivä.

Miten ilmoitan ryhmän osallistujien nimet tai teen nimimuutoksia?
Vierailunne varausvahvistus lähetetään sähköpostiisi. Varausvahvistuksessa on linkki, jonka kautta täydennät ryhmän jäsenten nimet varaukseen viimeistään 3 arkipäivää ennen vierailua. Jos unohdat täyttää vierailijoiden nimet varaukseen, ryhmältä voidaan evätä pääsy Eduskuntataloon.  Nimilistaa voit myös itse päivittää (muuttaa ja poistaa nimiä) yllä mainitun määräajan puitteissa. 

Tein varauksen 20 henkilölle mutta tulijoita olisi 26. Mitä teen?
Yhden ryhmän maksimikoko on 25 henkilöä. Jos varaukseen on ilmoitettu tulijamääräksi 20, et itse voi lisätä varaukseen enempää nimiä. Tee aina varaus 25 henkilölle, sillä varaukseen ei ryhmäkokoa voi jälkeenpäin kasvattaa. Jos ryhmäänne tuleekin vain 20 henkilöä, täytä varaukseen 20 nimeä ja muut kohdat voi jättää tyhjiksi.  

Kuinka perun varauksen?
Varausvahvistuksessa on kohta "Peru varaus", josta varauksen voi perua.

Varasimme opastuskierroksen suomeksi mutta ryhmässämme on nyt myös englanninkielisiä osanottajia. Kuinka muutan opastuskielen?
Opastus on yksikielinen. Jos toivotte, että varaamanne opastuksen opastuskieli muutetaan, niin voitte hyvissä ajoin lähettää asiasta sähköpostia osoitteeseen: oppaat(at)eduskunta.fi.

Ryhmän yhteyshenkilö on muuttunut. Kuinka muutan varaukseen uuden yhteyshenkilön tiedot?
Ilmoittakaa uuden yhteyshenkilön tiedot ja varauksenne ajankohta sähköpostilla osoitteeseen: oppaat(at)eduskunta.fi. 

En saanut varausvahvistusta sähköpostiini tai olen kadottanut sen. Kuinka toimin?
Tarkistakaa roskapostilaatikkonne. Ellei vahvistusviestiä löydy, ilmoittakaa varauksenne ajankohta sähköpostilla osoitteeseen: oppaat@eduskunta.fi ja lähetämme teille uuden varausvahvistuksen. Lähettäkää sähköpostinne samasta sähköpostiosoitteesta, joka ilmoititte varaukseenne.

Kuinka ilmoitan, mitä erityistarpeita ryhmäni jäsenet tarvitsevat?
Erityistarpeet on ilmoitettava varausvaiheessa varauslomakkeeseen. Mikäli ryhmäänne myöhemmin ilmoittautuu liikuntaesteisiä henkilöitä, voitte käydä täydentämässä varauksenne lisätietoja tältä osin. Huomatkaa, että rollaattoreilla tai pyörätuoleilla liikkuvilla tulee olla oma avustaja kierroksen aikana.

Minulla on sydämentahdistin tai muuta metallia kehossani. Kuinka toimin turvatarkastuksessa?
Mainitkaa asiasta turvatarkastuksessa turvatarkastajille.

Voiko ryhmä lounastaa tai kahvitella Eduskunnassa?
Eduskunnan ravintola ja kahvila eivät valitettavasti ole yleisölle avoimia.

Ryhmämme saapuu Eduskuntaan omalla linja-autolla. Mihin linja-auto voi jättää ryhmän?
Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja. Linja-autoille on varattu pysähdyspaikka, joka löytyy Eduskuntatalon eteläpäädystä Pohjoiselta Rautatiekadulta.

Järjestetäänkö opastettuja kierroksia kesällä?
Kierroksia ei järjestetä eduskunnan istuntovapaina jaksoina. Näin ollen opastettuja kierroksia ei ole juhannuksen ja elokuun lopun välillä, eikä myöskään joulutauolla.

Milloin syksyn 2019 vierailuaikoja voi varata?
Syksyn varauskalenteri avataan toukokuussa Eduskunnan verkkosivuille.

Vierailumme Eduskuntaan on klo 16 jälkeen: keneltä saan lisätietoja vierailustamme?
Ottakaa suoraan yhteys vierailunne järjestäjään; joko kansanedustajan avustajaan, eduskuntaryhmän ryhmäkansliaan tai kansanedustajaan.

Vierailumme aikana haluaisimme tavata kansanedustajan. Kuinka toimin?
Ottakaa suoraan yhteys kansanedustajaanne, hänen avustajaansa tai eduskuntaryhmän ryhmäkansliaan sopiaksenne tapaamisesta. 

Voiko kierroksen aikana kuvata?
Yleisösisäänkäynnillä tai turvatarkastuksessa valokuvaaminen on kiellettyä. Eduskuntatalossa voi kierroksen aikana kuvata vapaasti. Pyydämme kuitenkin ottamaan huomiota muut Eduskuntatalossa liikkuvat ja työskentelevät ihmiset; esim. virkamiesten työhuoneisiin ei ole sopivaa mennä kuvaamaan.  Mikäli haluatte kuvata koko opastetun kierroksen, tulee siitä sopia etukäteen sähköpostitse lähettämällä viesti osoitteeseen: oppaat(at)eduskunta.fi.

Onko liikuntaesteisille hissejä käytettävissä?
Eduskuntatalo on esteetön. Kierroksen aikana kävellään paljon portaita. Liikuntaesteisille on käytettävissä hissejä. Varausta tehdessä on erittäin tärkeää ilmoittaa esteettömyystarpeesta, jotta opas voi ottaa tämän huomioon suunnitellessaan opastusreittiä.  

Pitääkö liikuntaesteisille olla oma avustaja mukana?
Suosittelemme, että liikuntarajoitteisilla on oma avustaja mukana auttamassa kierroksen aikana.  Eduskunnalla on rajoitetusti lisähenkilökuntaa käytettävissä auttamaan liikuntarajoitteisia vierailijoita.

Mitä opastettu kierros maksaa?
Eduskunnan opastetut kierrokset ovat maksuttomia.