Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

KA 12/2018 vp

Viimeksi julkaistu 8.11.2018 17.30

Keskustelualoite KA 12/2018 vp Keskustelualoite vihreän eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetista vuodelle 2019

KristaMikkonenvihrym.

Eduskunnan puhemiehelle

Suomalaiset ovat heränneet ilmastonmuutoksen todellisuuteen. Vielä on mahdollista välttää ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset, mutta aikaa ei ole hukattavaksi. Vuoden 2019 budjetti on tämän hallituskauden viimeinen mahdollisuus nostaa Suomen ilmastopolitiikan kunnianhimon tasoa. Tilaisuutta ei ole varaa jättää käyttämättä. 

Vihreät haluaa aloittaa fossiilisten polttoaineiden ja ilmastonmuutosta kiihdyttävien tukien alasajon heti. Päästöjen hillitsemisen lisäksi Vihreät haluaa turvata metsien hiilinielut liian suurilta hakkuilta. Kyse on lopulta siitä, millaiset elinolosuhteet haluamme jättää lapsillemme. Kaikki muut pyrkimykset rakentaa hyvää yhteiskuntaa menettävät merkityksensä, jos epäonnistumme ilmastonmuutoksen hillinnässä. 

Vihreät haluaa tehdä suomalaisesta koulutuksesta maailman parasta. Suomen koulutuksen tasa-arvo rapautuu ja oppimistulokset laskevat. Vihreiden tulevaisuusbudjetissa 2019 tehdään isot panostukset koko koulutuspolulle varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Esitetyillä panostuksilla voimme parantaa koulutuksen tasa-arvoa ja turvata menestyksemme myös tulevaisuudessa.  

Tällä hallituskaudella talouskurin taakan ovat joutuneet kantamaan pienituloisimmat ihmiset. Erityisesti maksajiksi ovat joutuneet naiset. Vihreiden arvovalinta on toinen. Korjaamme ihmisten perusturvaa, lisäämme tasa-arvoa ja torjumme köyhyyttä. Suomalainen sosiaaliturva on päivitettävä tähän päivään niin, että se kantaa kaikissa tilanteissa. Vihreiden ratkaisu on perustulo, jota kohti voidaan ottaa askeleita heti ensi vuonna. 

Vihreiden tulevaisuusbudjetti 2019 rakentaa pohjaa isoille uudistuksille, jotka seuraavan hallituksen on tehtävä. Ilmastonmuutosta on torjuttava, koulutukselle on tehtävä kunnianpalautus ja sosiaaliturva on uudistettava kantamaan kaikkia. Vihreiden tulevaisuusbudjetti on myös arvovalinta köyhyyden vähentämisen, suomalaisen luonnon ja Suomen globaalin vastuun puolesta. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun vihreän eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetista vuodelle 2019.  
Helsingissä 8.11.2018 
KristaMikkonenvihr
HannaHalmeenpäävihr
HeliJärvinenvihr
JaniToivolavihr
EmmaKarivihr
AnteroVartiavihr
JohannaKarimäkivihr
SatuHassivihr
VilleNiinistövihr
PekkaHaavistovihr
Olli-PoikaParviainenvihr
OutiAlanko-Kahiluotovihr