Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

TPA 3/2017 vp

Viimeksi julkaistu 16.2.2017 13.29

Toimenpidealoite TPA 3/2017 vp Toimenpidealoite muovisten ostoskassien aiheuttamien ympäristöhaittojen vähentämiseksi

PetriHonkonenkeskym.

Eduskunnalle

Vesistöjen roskaantuminen on merkittävä globaali ympäristöhaaste, johon on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota. Ympäristöministeriön raportin mukaan arviolta 50—80 % merten jätteistä koostuu muovista, josta suurin osa on peräisin maalta. Muovin käyttö on todella merkittävässä roolissa jokaisen kuluttajan arjessa ja näin tulee jatkossakin olemaan. Tarvitsemme toimenpiteitä, joilla teollisuutta kannustetaan uusien tuotanto- ja materiaaliratkaisujen kehittämiseen.  

Kertakäyttöisten muovisten ostoskassien aiheuttamiin ongelmiin on pyritty hakemaan ratkaisuja monissa maissa jo 1990-luvulta saakka. Keinoina on käytetty esimerkiksi haittaveroa muovikasseille ja muovisten ilmaispussien jakelukieltoa. Ratkaisuilla on pyritty vähentämään roskaantumista, jätteenpolton päästöjä ja viemäritukoksia sekä pienentämään hiilijalanjälkeä. Vuonna 2015 EU:ssa hyväksyttiin pakkausjätedirektiiviin muutos (2015/720/EY), joka edellyttää jäsenmailta toimia muovisten ostoskassien kulutuksen vähentämiseksi.  

Suomessa edellä mainitun pakkausjätedirektiivin muutos ollaan implementoimassa ympäristöministeriön ja Kaupan liiton välisellä Green Deal -puitesopimuksella, jossa sitoudutaan vähentämään kertakäyttöisten muovikassien käyttöä erilaisilla toimenpiteillä.  

Erilaisten ostoskassien koko elinkaarenaikaisia ympäristövaikutuksia on analysoitu esimerkiksi kansainvälisessä, EU:n Life-rahoitteisessa ECOFLEXOBAG-hankkeessa 2011—2015, jossa oli mukana muun muassa VTT. Tutkimuksessa analysoitiin erilaisten ostoskassien hiilijalanjälkeä. Kierrätysmuovista valmistettu kassi sijoittui parhaiten ja puuvillainen kangaskassi oli ilmastovaikutuksiltaan kaikista huonoin. Näiden väliin sijoittuivat paperikassi ja biohajoava muovikassi.  

Kierrätysmuovikassi ei kuitenkaan poista muovista aiheutuvia mikromuoviongelmia esimerkiksi vesistöissä. Tästä syystä hallituksen on otettava huomioon uudet teknologiat, joilla uusiutuvista raaka-aineista voidaan valmistaa muovia korvaavia ostoskasseja. Tämän lisäksi täytyy myös etsiä mahdollisuuksia korvata muita lyhyen elinkaaren muovituotteita uusiutuvista raaka-aineista valmistetuilla tuotteilla. Muovin korvaaminen esimerkiksi kuitupohjaisella materiaalilla on biotalouden ytimessä. Suomessa tulee säädösteitse ohjata kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällisin ostoskassi. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, joilla muovisten ostoskassien osalta vähennetään ympäristöhaittoja ja lisätään uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä ostoskassien valmistuksessa. 
Helsingissä 15.2.2017 
PetriHonkonenkesk
EerikkiViljanenkesk
JuhaPylväskesk
JariLeppäkesk
Saara-SofiaSirénkok
Olli-PoikaParviainenvihr
SimonElops
Mari-LeenaTalvitiekok
Eeva-MariaMaijalakesk
AriTorniainenkesk
TiinaElovaaraps
MirjaVehkaperäkesk
HannaKosonenkesk
MikkoKärnäkesk
SilviaModigvas
MikkoAlatalokesk
HannuHoskonenkesk
UllaParviainenkesk
NiiloKeränenkesk
AnnikaSaarikkokesk
MarttiTaljakesk
AnttiKurvinenkesk
KatriKulmunikesk
RitvaElomaaps
LeenaMerips
LeaMäkipääps
KristaMikkonenvihr
SatuHassivihr
SariMultalakok
JohannaKarimäkivihr
PekkaPuskakesk
MaaritFeldt-Rantasd
TimoHarakkasd
AilaPaloniemikesk
Sirkka-LiisaAnttilakesk