Viimeksi julkaistu 19.4.2021 20.07

Toimenpidealoite TPA 44/2018 vp 
Antero Laukkanen kd ym. 
 
Toimenpidealoite hedelmien ja vihannesten siirtämisestä 14 prosentin arvonlisäverokannasta 10 prosentin arvonlisäverokantaan

Eduskunnalle

Elintarvikkeita verotetaan Suomessa korkealla tasolla, kun vertaa muihin EU-maihin. Tämä siitä huolimatta, että elintarvikkeita verotetaan alennetun 14 %:n arvonlisäverokannan mukaisesti. Suomen arvonlisävero elintarvikkeille on korkealla tasolla, kun sitä vertaa samankaltaisiin maihin, kuten Ruotsiin (12 %) tai Saksaan (7 %). EU:n sisällä on myös maita, joissa elintarvikkeista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa laisinkaan.  

Kristillisdemokraatit pitävät tärkeänä, että elintarvikkeiden verotusta kevennetään pidemmällä aikavälillä. Ensimmäisenä askeleena tulisi keventää vihannesten ja hedelmien arvonlisäveroa. Hevi-tuotteiden hintojen alentaminen ei johtaisi merkittävään verotuottojen alentumiseen, mutta lisäisi terveellisten tuoreiden vihannesten ja hedelmien kysyntää. Veronkevennyksestä hyötyisivät myös kotimaiset tuottajat kysynnän lisääntyessä. Uudistuksella olisi näin ollen myös positiivisia kansantaloudellisia ja työllistäviä vaikutuksia. Terveellisempien elintarvikkeiden kulutuksen lisäämisellä olisi myös kansanterveyden kannalta myönteisiä vaikutuksia. 

Aloite sisältyy Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjettiin vuodelle 2019. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin hedelmien ja vihannesten siirtämiseksi nykyisestä 14 %:n arvonlisäverokannasta alhaisempaan 10 %:n arvonlisäverokantaan. 
Helsingissä 4.10.2018 
Antero Laukkanen kd 
Sari Tanus kd 
Sari Essayah kd 
Peter Östman kd 
Päivi Räsänen kd