Suomessa sovellettavasta vakuutusmaksuverosta säädetään eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetussa laissa (664/1966), jäljempänä vakuutusmaksuverolaki.
Vakuutusmaksuverolain mukaan vakuutussopimuksen nojalla kannettavasta vakuutusmaksusta on, milloin on vakuutettu Suomessa oleva omaisuus taikka täällä harjoitettuun toimintaan liittyvä tai täällä oleva muu etuus, suoritettava valtiolle veroa sen mukaan kuin vakuutusmaksuverolaissa säädetään.
Jokaisen, joka harjoittaa Suomessa vakuutusliikettä, on suoritettava veroa edellä tarkoitetusta vakuutusmaksusta. Jos vakuutusmaksu suoritetaan muulle kuin Suomessa vakuutusliikettä harjoittavalle vakuutuksenantajalle, verovelvollinen on vakuutuksenottaja. Ulkomaisella ETA-vakuutusyhtiöllä on oltava veron suorittamista varten Suomessa kotipaikan omaava edustaja.
Vakuutusmaksuvero on mielletty arvonlisäverotusta täydentäväksi erityiseksi kulutusveroksi. Vakuutusmaksuveron verokanta on seurannut arvonlisäveron yleistä verokantaa ja on tällä hetkellä 24 prosenttia.
Vakuutusmaksuverolain veropohja on laaja ja se kattaa yleisesti vakuutukset, joiden kohteena on Suomessa oleva omaisuus ja elinkeinotoimintaan liittyvä etuus. Lakiin ei nykyisin sisälly toimialakohtaisia vapautuksia, joiden kohteena olisi tietty omaisuus tai etuus. Tiettyä toimialaa koskeva verovapaus merkitsisi poikkeusta lain nykyiseen rakenteeseen.
Vakuutusmaksuverolain nykyiset verovapaudet liittyvät sosiaalivakuutuksiin, henkilövakuutustoimintaan, kansainväliseen tavaraliikenteeseen ja osittain veron kertautumisen estämiseen. Lain mukaan verosta vapaa on vakuutusmaksu, joka perustuu yksinomaan henkilö-, luotto- tai jälleenvakuutussopimukseen tai potilasvahinkolain (585/1986) mukaiseen vakuutussopimukseen taikka maasta vietävän, maahan tuotavan tai maan kautta kuljetettavan tavaran kuljetusvakuutussopimukseen tai ulkomaanliikenteeseen pääasiallisesti käytettävän meri- tai ilma-aluksen tahi muun liikkuvan kuljetuskaluston vakuutussopimukseen.
1.2
Satovahinkojen korvaaminen Suomessa
Suomessa siirryttiin vuoden 2016 alusta satovahinkojen korvaamisessa lakiperusteisesta valtion rahoittamasta satovahinkojen korvausjärjestelmästä vakuutuspohjaiseen järjestelmään. Säädösperustana olleen satovahinkojen korvaamisesta annetun lain (1214/2000), niin sanotun satovahinkolain, mukaisia korvauksia maksettiin vuoden 2015 satovahinkoihin asti. Laki kumottiin vuoden 2017 alusta lukien.
Satovahinkovakuutustuotteiden kehittelyyn ja markkinoiden luomiseen mahdollisesti tarvittavan julkisen tuen rahoittamisesta tehtiin linjaukset satovahinkolain muuttamista koskevassa hallituksen esityksessä (HE 143/2013 vp). Linjauksen mukaan uuden vakuutuspohjaisen järjestelmän mahdollinen valtiontuki olisi perusteltua rajoittaa järjestelmän käynnistämisvaiheeseen. Mahdollisten korvaavien järjestelmien kuten vakuutuspohjaisen järjestelmän rahoittamiseen mahdollisesti tarvittavan julkisen tuen menot katettaisiin maa- ja metsätalousministeriön menokehyksen puitteissa hallinnonalan sisäisin kohdennuksin.
Kasvinterveyden suojelemisesta annetun lain (702/2003), jäljempänä kasvinterveyslain, muuttamista koskevan hallituksen esityksen (HE 104/2012 vp) käsittelyn yhteydessä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta kirjasi mietintöönsä (MmVM 7/2012 vp), että valiokunta pitää täysin välttämättömänä, että maahamme saadaan nopeasti luotua käytännössä toimiva vakuutusjärjestelmä, jolla tuottajat voivat vakuuttaa tuotantoaan vaarallisten ja haitallisten kasvintuhoojien aiheuttamien vahinkojen varalta.
Satovahinkojen korvaamisesta annetun lain kumoamista koskevaan hallituksen esitykseen (HE 143/2013 vp) liittyvässä mietinnössä (MmVM 19/2013 vp) maa- ja metsätalousvaliokunta edellytti, että mahdollisuudet vakuutusmaksuveron välttämiseksi tai palauttamiseksi uudessa korvausjärjestelmässä selvitetään mahdollisimman nopeasti.
Asia on ollut ajankohtainen muun muassa vuoden 2017 epäedullisista sääolosuhteista maataloudelle aiheutuneiden taloudellisten vahinkojen vuoksi. Pääministeri Sipilän hallituksen vuoden 2017 kolmatta lisätalousarvioesitystä koskevissa neuvotteluissa tekemän pöytäkirjamerkinnän mukaan hallituksen tuli selvittää kevään 2018 kehysriiheen mennessä mahdollisuus eräistä vakuutusmaksuista suoritettavasta verosta annetun lain (664/1966) muutokseen, jolla satovahinkovakuutukset vapautetaan vakuutusmaksuverosta joko suoran vapautuksen tai palautusjärjestelmän kautta. Selvityksessä tuli huomioida Euroopan unionin (EU) yhteisen maatalouspolitiikan tuleva uudistus sekä tarve toteuttaa järjestelmä valtiontalouden kannalta kustannusneutraalisti.
Hallituksen vuosien 2019—2022 julkisen talouden suunnitelmaa koskevissa neuvotteluissa huhtikuussa 2018 tekemän pöytäkirjamerkinnän mukaan hallituksen tavoitteena on luopua vakuutusmaksuverosta satovahinko- ja kasvintuhoojavakuutusten osalta. Pöytäkirjamerkinnän mukaan asia valmistellaan syksyn 2018 budjettiriiheen päätettäväksi. Hallitus päätti vuoden 2018 elokuussa pidetyssä budjettiriihessä poistaa vakuutusmaksuveron satovahinko- ja kasvitautivakuutuksilta vuosina 2019—2027.
1.4
EU:n yhteinen maatalouspolitiikka
Maatilojen vakuutusperusteisen riskienhallinnan kehittäminen ja kannattavuusongelmia helpottamaan tarkoitettujen toimien painopisteen siirtäminen tilannekohtaisista erityistuista pitkälinjaisempaan kannattavuuden vaihtelujen ja tuotantoon liittyvien riskien hallintaan on osa valmistautumista EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (jäljempänä YMP) tuleviin uudistuksiin sisältyviin riskienhallintaratkaisuihin, joita on tarkasteltu muun muassa marraskuussa 2017 annetussa Euroopan komission tiedonannoissa ruoan ja maanviljelyn tulevaisuudesta (KOM (2017) 713 lopullinen).
Satovahinkojen vakuutuspohjaisen järjestelmän toimeenpano liittyy EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tuleviin uudistuksiin sisältyviin riskienhallintaratkaisuihin. Komission säädösehdotuksiin EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta kuuluvan niin sanotun yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelman asetuksen Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi jäsenvaltioiden yhteisen maatalouspolitiikan nojalla laatimien, Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto) rahoitettavien strategiasuunnitelmien (YMP:n strategiasuunnitelmat) tukea koskevista säännöistä sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 kumoamisesta (KOM(2018) 392 final). mukaan jäsenvaltion tulisi kuvata kokonaisvaltaisesti maatalouden riskienhallinnan järjestäminen osana YMP-strategiasuunnitelmaa. Lisäksi jäsenvaltion tulisi esittää ne tukitoimet, joilla pyritään varmistamaan johdonmukainen ja kokonaisvaltainen lähestymistapa riskienhallintaan.
Tukea voitaisiin myöntää, jotta viljelijät voisivat riskienhallintavälineiden avulla hallita maatalouden tuotantoon ja tuloihin kohdistuvia, viljelijästä itsestään riippumattomia riskejä. Asetuksessa mainitun riskinhallintavälineen käyttökohdetta, kuten mitä tai millaisia sääilmiöitä, kasvintuhoojia tai eläintauteja se voisi koskea, ei ole aiemmasta poiketen määritelty. Tuki voisi kohdistua vakuutusmaksujen ja rahastojen rahoitusosuuksiin sekä rahastojen perustamisen hallinnollisiin kuluihin. Jäsenvaltion tulisi määritellä tukea saavat vakuutukset ja rahastot, vahinkojen laskeminen, tuen määräytyminen sekä säännöt rahastojen perustamisesta ja hallinnosta.
Tukea voitaisiin myöntää ainoastaan, jos menetykset ovat vähintään 20 prosenttia viljelijän edellisen kolmivuotiskauden tai edelliseen viisivuotiskauteen perustuvan kolmen vuoden keskimääräisestä vuosituotannosta tai -tulosta, lukuun ottamatta korkeinta tai alinta määrää. Tuki olisi enintään 70 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan sääntelyn mukaisten riskienhallinnan muotojen ja niihin mahdollisesti esitettävien tukielementtien sisältö täsmentyy seuraavan tukiohjelmakauden (vuodesta 2021 alkaen) tukijärjestelmiä ja niiden rahoitusta koskevien lainsäädäntöehdotusten käsittelyn myötä.
Yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen yhteydessä uudistetaan myös maatalouden valtiontukisääntöjä, mukaan lukien maatalouden valtiontuen suuntaviivat (2014/C 204/01) Euroopan unionin suuntaviivat maa- ja metsätalousalan ja maaseutualueiden valtiontuesta vuosina 2014–2020 (2014/C 204/01). ja maa- ja metsätalouden talouden ryhmäpoikkeusasetus (EU) N.o 702/2014 Komission asetus (EU) N:o 702/2014 tiettyjen maa- ja metsätalousalan ja maaseutualueiden tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti.. Uuden kauden valtiontukisäännöistä ei ole vielä olemassa komission ehdotusta.
Yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiiviin 2006/112/EY, jäljempänä arvonlisäverodirektiivi, 401 artiklan mukaan arvonlisäverodirektiivin säännökset eivät estä jäsenvaltiota pitämästä voimassa tai ottamasta käyttöön muun muassa vakuutussopimusveroja.
Vakuutusmaksuverotusta ei ole harmonisoitu EU:ssa. Jäsenvaltioissa, joissa vakuutusmaksuvero on käytössä, sovellettavat vakuutusmaksuverojärjestelmät eroavat toisistaan niille asetettujen tavoitteiden sekä veropohjan ja verokantojen osalta. Vakuutusmaksuveroa koskevat ratkaisut ovat siten kansallisia, ja niitä on tarkasteltava suhteessa kunkin jäsenvaltion omaan verojärjestelmään.
Eurooppalaisen vakuutusalan kattojärjestön (Insurance Europe) keräämän tiedon mukaan vakuutusverokannat ovat yleisesti Euroopassa Suomessa käytössä olevaa alhaisempia. Euroopassa on myös maita, joissa ei peritä veroa.
Suomessa vakuutusmaksuveroa pidetään arvonlisäverotusta täydentävänä erityisenä kulutusverona. Tämän vuoksi vakuutusmaksuveron veropohja on laaja. Lisäksi sovellettu verokanta vastaa arvonlisäveron 24 prosentin yleistä verokantaa ja on siten korkeampi kuin niissä maissa, joissa vakuutusmaksuverolle ei ole asetettu vastaavaa tavoitetta ja rakennetta.
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 artiklan 1 kohdan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Valtiontukisäännökset asettavat rajoituksia ja menettelyllisiä vaatimuksia veronalennusten tai verovapautusten eli tukien käytölle.
Verotukseen voi sisältyä valtiontukena pidettäviä elementtejä, jos ne eivät ole yleisen verojärjestelmän mukaisia ja täyttävät muut valtiontuen ehdot. Esimerkiksi veron porrastaminen tai verovapauden myöntäminen jollekin tuotteelle tai sektorille täyttää yleensä valtiontuen tunnusmerkistön ja edellyttää siten pääsääntöisesti komission hyväksyntää. Vastaavasti veron rajaaminen siten, että joitain yrityksiä tai tuotannonaloja jää veron soveltamisalan ulkopuolelle, voi muodostaa tilanteen, jossa toimenpidettä tulee arvioida valtiontukilähtökohdasta. Tällöin on selvitettävä, onko toimenpiteelle peruste, jolla se voidaan hyväksyä yhteismarkkinoille sopivaksi.
Valtiontukisääntelyä koskevien tulkintojen mukaan verotuksellista toimenpidettä ei pidetä valtiontukena, jos se on verojärjestelmän yleisen luonteen, rakenteen sekä tavoitteiden mukainen ja jos sitä sovelletaan johdonmukaisesti kaikkiin tuotteisiin tai yrityksiin.
Vakuutusmaksuverolain tarkoituksena on kerätä vakuutusmaksuista veroa ja tuottaa verotuloja valtiolle. Satovahinkovakuutusten vapauttamista verosta ei voida johtaa vakuutusmaksuverojärjestelmän luonteesta ja rakenteesta. Tähän tulkintaan ei vaikuta se, että kyseessä on puhtaasti kansallinen vero, josta ei ole yhteisötason säännöksiä, tai se, että joissakin muissa jäsenvaltioissa vastaavat vakuutukset on vapautettu verosta. Vakuutusmaksuverolain kautta annettava tuki on siten satovahinkojen korvaamisesta annetun lain soveltamisen tavoin sidoksissa EU:n valtiontukisääntelyyn.
Euroopan komissiolta maaliskuussa 2018 saatujen alustavien tietojen mukaan satovahinkovakuutusten verovapautusta pidetään valtiontukena. Asiaan ei vaikuta se, toteutettaisiinko satovahinkovakuutustuotteiden tuki suorana verovapautuksena vai erityisenä palautusjärjestelmänä.
EU:n valtiontukisääntelyä koskevan pääsäännön mukaan valtiontueksi katsottavat toimenpiteet on ilmoitettava komissiolle ennen niiden käyttöönottoa. Ennakkoilmoitusmenettelyn tarkoituksena on varmistaa tukien soveltuvuus yhteismarkkinoille eikä tukitoimenpidettä voida ottaa käyttöön ennen kuin komissio on hyväksynyt tukijärjestelmän. Ennakkoilmoitusvelvollisuudesta on kuitenkin säädetty poikkeuksia.
Vakuutusmaksuveron poistaminen satovahinko- ja kasvintuhoojavakuutuksilta olisi EU:n valtiontukisääntelyn puitteissa mahdollista toteuttaa vaihtoehtoisilla tavoilla. Tuen oikeusperusta voisi perustua komission asetukseen (EU) N:o 1408/2013 Komission asetus (EU) N:o 1408/2013 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen maatalousalalla. (maatalouden de minimis –asetus), komission asetukseen (EU) N:o 702/2014 (maa- ja metsätalouden ryhmäpoikkeusasetus) tai Euroopan unionin maa- ja metsätalousalan ja maaseutualueiden valtiontuesta vuosina 2014—2020 annettuihin suuntaviivoihin (2014/C 204/01).
Maatalouden de minimis -asetus
Maatalouden de minimis -asetus antaa jäsenvaltioille vapauksia myöntää vähämerkityksistä valtiontukea kevennetyllä menettelyllä. Jäsenvaltio on vapautettu ennakkoilmoitusmenettelystä ehdot täyttävän tuen osalta.
Asetus määrittelee maatalouden alkutuotannossa vähämerkityksisen tuen rajaksi enintään 15 000 euroa yhdelle tuensaajalle kolmen verovuoden jakson aikana. Toimenpiteen toteuttaminen asetuksen pohjalta edellyttäisi tuensaajan saamien de minimis –tukien kokonaismäärän tarkistamista tapauskohtaisesti.
Maatalouden de minimis -asetus asettaa myös rajan jäsenvaltion myöntämien vähämerkityksisten tukien kokonaismäärälle. Annetun tuen kokonaismäärää tulisi seurata kansallisesti vuosittain ja kyseessä oleva toimenpide tulisi ottaa huomioon jäsenvaltiokohtaisen rajan laskennassa.
Lisäksi olisi otettava huomioon, että komission asetuksen (EU) N:o 1407/2013 Komission asetus (EU) N:o 1407/2013 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen. (yleinen de minimis -asetus) mukaan tuensaajalle myönnetyn vähämerkityksisen tuen kokonaismäärä ei saa olla yli 200 000 euroa kolmen verovuoden jakson aikana. Maatalouden alkutuotannossa toimiva yritys on voinut saada esimerkiksi yleisen de minimis -asetuksen mukaisesti investointirahoitusta maatalouden ulkopuoliseen toimintaan.
Maatalouden de minimis -asetus rajaa asetuksen soveltamisen maataloustuotteiden alkutuotannossa toimiville yrityksille myönnettävään tukeen. Jäsenvaltiolla ei ole velvoitetta raportoida asetuksen nojalla myönnettyä tukea komissiolle ilman komission kirjallista pyyntöä.
Maa- ja metsätalouden ryhmäpoikkeusasetus
Maa- ja metsätalouden ryhmäpoikkeusasetus määrittelee maatalousalalla ja metsätalousalalla yhteismarkkinoille soveltuvan valtiontuen muodot, jotka on vapautettu ennakkoilmoitusmenettelystä. Vapautus menettelystä edellyttää asetuksen ehtojen täysimääräistä toteutumista. Toimenpiteen toteuttaminen ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisesti edellyttää ilmoitusta komissiolle vähintään 10 työpäivää ennen tukijärjestelmän voimaantuloa. Jäsenvaltion on osana valtiontukien vuosiraportointia toimitettava komissiolle vuosikertomus maksetuista tuista. Vuosikertomuksesta on käytävä ilmi tuensaajien määrä, tuen kokonaismäärä sekä tuki-intensiteetti. Ryhmäpoikkeusasetuksessa tuki-intensiteetillä tarkoitetaan tuen bruttomäärää ilmaistuna prosentteina tukikelpoisista kustannuksista ennen verojen tai muiden maksujen vähentämistä.
Ryhmäpoikkeusasetus mahdollistaa tuen vakuutusmaksujen suorittamiseen edellytyksellä, että asetuksen vaatimukset täyttyvät. Asetuksen 28 artiklan mukaan tuki on mahdollinen vakuutuksille, jotka on tarkoitettu kattamaan epäsuotuisista sääoloista tai kasvintuhoojista aiheutuneet menetykset. Vakuutus ei saa sisältää tulevan maataloustuotannon tyyppiä tai määrää koskevia ehtoja tai määräyksiä. Asetuksen mukaan tuen enimmäisintensiteetti on 65 prosenttia vakuutusmaksujen kustannuksista. Kustannuksiin luetaan vakuutusmaksuveron osuus.
Ryhmäpoikkeusasetusta sovelletaan vain maatalouden alkutuotannossa toimiviin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Asetuksessa nämä yritykset on määritelty yrityksiksi, joiden palveluksessa on vähemmän kuin 250 työntekijää ja joiden vuosiliikevaihto on enintään 50 miljoonaa euroa tai taseen loppusumma enintään 43 miljoonaa euroa. Vakuutusmaksuverosta luopumisen toteuttaminen ryhmäpoikkeusasetuksen pohjalta edellyttää, että tuensaajien joukko rajataan koskemaan vain maatalouden alkutuotannossa toimivia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Suomessa ei ole tällä hetkellä määritelmän mukaisia maatalouden alkutuotannossa toimivia suuria yrityksiä, joille tukea ei voisi myöntää.
Komission on 10 päivän kuluessa jäsenmaan ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisen ilmoituksen toimittamisesta annettava ilmoitus, tarvitseeko se suuntaviivojen mukaisen notifikaation arvioidakseen jäsenvaltion kuvaileman menettelyn soveltuvuutta sisämarkkinoille. Mikäli komissio ei pyydä notifikaatiota, jäsenvaltio voi toteuttaa toimenpiteen.
Maa- ja metsätalouden ryhmäpoikkeusasetuksen mukaista tukea ei saa maksaa tuensaajalle, joka on yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen (EU) N:o 651/2014 Komission asetus (EU) N:o 651/2014 tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti 1 artiklan 4 kohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla taloudellisesti vaikeuksissa tai jota koskee mainitun artiklan 4 kohdan a alakohdassa tarkoitettu Euroopan komission aikaisempaan päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjenvastaiseksi ja sisämarkkinoille soveltumattomaksi.
EU:n maa- ja metsätalousalan ja maaseutualueiden valtiontuesta annetut suuntaviivat
EU:n maa- ja metsätalousalan ja maaseutualueiden valtiontuesta vuosina 2014—2020 annetut suuntaviivat sisältävät komission esittämät edellytykset ja perusteet, joiden täyttyessä maatalousalan tuen katsotaan soveltuvan sisämarkkinoille. Suuntaviivojen perusteella toimeenpantavat tuet on ilmoitettava komissiolle ennen niiden käyttöönottoa, eikä toimenpidettä saa toteuttaa ennen komission päätöstä. Komission päätös on voimassa määräajan (usein viisi tai seitsemän vuotta), minkä jälkeen toimenpide on ilmoitettava uudelleen komissiolle ja tukijärjestelmä tarvittaessa päivitettävä. Jäsenvaltion on osana valtiontukien vuosiraportointia toimitettava komissiolle vuosikertomus, josta käy ilmi tuen ja tuensaajien määrä sekä tuki-intensiteetti.
Tuen on täytettävä suuntaviivoissa annetut ehdot sekä noudatettava erityisehtoja. Nämä erityisehdot määrittävät tukikelpoiset kustannukset ja asettavat tuen enimmäisintensiteetiksi 65 prosenttia vakuutusmaksujen kustannuksista. Tuki on mahdollista vakuutuksille, jotka on tarkoitettu kattamaan epäsuotuisista sääoloista tai kasvintuhoojista aiheutuneet menetykset.
Maatalousalan suuntaviivojen mukaista tukea ei saa maksaa tuensaajalle, joka on yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen 1 artiklan 4 kohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla taloudellisesti vaikeuksissa tai jota koskee mainitun artiklan 4 kohdan a alakohdassa tarkoitettu Euroopan komission aikaisempaan päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjenvastaiseksi ja sisämarkkinoille soveltumattomaksi.
Verovapauden toteuttaminen suuntaviivojen mukaisesti mahdollistaisi tuen maksamisen myös suuren yrityksen ehdot täyttäville tuensaajille. Määritelmän mukaisia suuria yrityksiä ei Suomen maatalouden alkutuotannossa tällä hetkellä kuitenkaan ole.
Ennakkoilmoitusmenettely olisi ryhmäpoikkeusasetuksen mukaista ilmoitusmenettelyä hallinnollisesti hitaampi ja raskaampi. Jäsenvaltiolla ei ole mahdollista toteuttaa suuntaviivojen mukaan ilmoitettua toimenpidettä, ennen kuin komissio on antanut asiasta päätöksen. Tavanomainen kesto komission päätöksen saamiselle on yli vuosi.