4.1
Valmisteluvaiheet ja -aineisto
Valmistelutoimenpiteet Finpro ry:n muuttamiseksi Suomen valtion omistamaksi osakeyhtiöksi ovat käynnistyneet jo vuonna 2014. Valmistelussa ovat keskeisesti olleet mukana työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoasiainministeriö, Finpro ry:n johto sekä keskeiset elinkeinoelämän järjestöt, kuten Elinkeinoelämän keskusliitto (EK), Suomen Yrittäjät (SY), Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry sekä Teknologiateollisuus ry.
Finpro ry:n yhtiöittämisestä on laadittu useita selvityksiä. Asiaan liittyen on selvitetty Finpro ry:n yhtiöittämiseen liittyviä juridisia näkökohtia sekä elinkeinopolitiikan strategiseen johtamiseen liittyviä näkökohtia. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt Finpro ry:n yhtiöittämisperusteeseen, hallintomalliin ja valtion vastuisiin osakeyhtiön omistajana liittyviä näkökohtia. Verottajalta on pyydetty ja saatu ennakkoratkaisu yhtiöittämisen verovaikutuksista.
Suunnitellusta muutoksesta on laadittu runsaasti myös muuta materiaalia Finpro ry:n ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyönä päätöksenteon valmistelemiseksi sekä Finpro ry:n jäsenkokouksia että ministeriön päätöksentekoa varten.
Erillisen lain säätämisen tarpeellisuus Finpro Oy -nimisestä osakeyhtiöstä on tullut esille Finpro ry:n johdon, ulkoministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön välisissä neuvotteluissa sekä Finpron yhtiöittämisestä vastaavassa ohjausryhmässä tässä esityksessä aiemmin mainituin perustein. Päätös lainvalmistelun aloittamisesta on tehty työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesjohdossa toukokuussa 2015.
4.2
Lausunnot ja niiden huomioon ottaminen
Lausuntopyyntö lähetettiin 17 taholle, joista 10 esitti lausunnon. Lausunnoissa suhtauduttiin pääsääntöisesti myönteisesti Finpro ry:n yhtiöittämiseen sekä ehdotettuun lakiin ja sen tavoitteisiin.
Ulkoasiainministeriö totesi lausunnossaan, että esitetyssä Finpron toiminnan uudistuksessa on lähdetty liikkeelle Finpron kotimaan toiminnan tarpeista, ei niinkään Finpron ulkomaan toimintojen lähtökohdista. Yleisesti ulkoasiainministeriön näkökulmasta pidettiin perusteltuna, että Finpro Oy:stä säädetään lailla, jonka lisäksi ehdotettu laki selkiyttäisi Finpron asemaa ja suhdetta valtionhallintoon. Ulkoasiainministeriön lausunnossa esitettiin lisäksi, että yhtiön tehtäviin voisi ehdotetussa laissa lisätä kirjauksen siitä, että yhtiö voi toteuttaa ulkoasianministeriön toimeksiannosta tehtäväänsä liittyviä kehitysyhteistyöhankkeita. Samalla yhtiön rahoitusta koskeva pykälä tulisi kirjata siten, että valtionavustusta voisi myöntää ulkoasiainministeriö. Työ- ja elinkeinoministeriö on ulkoasiainministeriön lausunnon saatuaan ja ulkoasianministeriön kanssa neuvoteltuaan arvioinut mahdollisuuksia lisätä lakiehdotukseen ulkoasiainministeriön toimesta esitettyjä asioita. Työ- ja elinkeinoministeriön on käydyn keskustelun seurauksena muuttanut lakiehdotuksen 4 §:ää siten, että se mahdollistaa ulkoasianministeriön rahoittamien hankkeiden ja toimenpiteiden toteuttamisen Finpro Oy:n toimesta.
Oikeusministeriön kommentit liittyivät ehdotetun lain suhteeseen osakeyhtiölakiin, yhtiön tiedonantovelvollisuuksiin sekä yhtiön perustamiseen. Oikeusministeriö huomautti, että lakiehdotuksessa jossain määrin epäselväksi jää se, onko ehdotetulla tehtävien ja tarkoituksen määrittelyllä yhtiöoikeudellisia oikeusvaikutuksia vai onko niiden tarkoituksena täydentää omistajaohjausta koskevaa sääntelyä. Yhtiön tiedonantovelvollisuuksista ehdotettiin arvioitavaksi tarve säätää tiedonantovelvollisuuksien laiminlyönnin seuraamuksista. Lisäksi kiinnitettiin huomiota siihen, että perustettavan yhtiön vastaanottaessa Finpro ry:n varat, velat ja vastuut, kyse ei ole yleisseuraannosta.
Maa- ja metsätalousministeriö totesi lausunnossaan, että Finpro ry:n yhtiöittämisen voidaan katsoa edistävän Finpron yhteistyötä Team Finland -verkoston kanssa. Lausunnossaan maa- ja metsätalousministeriö ehdotti Finpro Oy:n tehtävien täsmentämistä laissa siten, että yhdeksi yhtiön tehtäväksi määriteltäisiin elintarvikkeista tiedottaminen ja menekinedistäminen. Työ- ja elinkeinoministeriö on ottanut ehdotuksen huomioon, mutta ei näe tarvetta muuttaa lakiehdotuksessa esitettyjä Finpro ry:n tehtäviä, koska elintarvikkeista tiedottaminen ja menekinedistäminen ovat mahdollisia jo lakiehdotuksessa esitettyjen Finpro Oy:n tehtävien puitteissa.
Valtioneuvoston kanslia korosti lausunnossaan Team Finland -toiminnan tehostamista ja vaikuttavuutta ja katsoo Finpro Oy:n osakeyhtiömuotoisen toimintatavan edesauttavan Team Finland -toiminnan tehokasta toteuttamista. Valtioneuvoston kanslia piti tärkeänä, että työ- ja elinkeinoministeriön ohella myös Team Finland -ohjausryhmä saa pyynnöstä sen toiminnan kannalta tarpeelliset tiedot.
Tekes kiinnitti lausunnossaan huomiota siihen, että Finpro Oy tulisi saattaa samaan asemaan luottamuksellisen tietojenvaihdon suhteen kuin mm. Tekes ja Finnvera Oyj. Tämän vuoksi lakia yrityspalvelujen asiakas-tietojärjestelmästä (240/2007) tulisi muuttaa. Tämän lisäksi Tekesin lausunnossa todettiin tarve selvittää Finpro Oy:n toiminnan luonne siltä osin, että onko sen toiminnassa kyse edes osittain julkisen vallan käyttämisestä.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK totesi lausunnossaan kannattavansa ehdotettua lakia. Lausunnossa toivotaan erityisesti, että Finpro Oy:n hallituksessa elinkeinoelämän ja järjestöjen edustus ja osallistuminen jatkuu yhtä vahvana kuin lakkautettavassa Finpro ry:ssä.
Keskuskauppakamari piti lausunnossaan tärkeänä, että Finpro Oy ei palvelutoiminnassaan tule vääristämään kilpailua. Lausunnon mukaan julkisen sektorin tehostamiseksi ei tule ylläpitää ja kehittää sellaisia julkisia kansainvälistymispalveluita, joita pystytään tarjoamaan myös yksityisten palveluntarjoajien toimesta.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry totesi lausunnossaan, että yhteistyö elinkeinoelämän järjestöjen ja Finpron välillä on toiminut hyvin, jonka lisäksi yhteistyön jatkuminen ja kaikkien Finprossa edustettujen toimintojen huomioon ottaminen valtion omistaman Finpro Oy:n toiminnassa on tärkeää. Lausunnossa esitettiin, että hallituksen esitykseen otettaisiin kuvaus matkailun edistämistoiminnon järjestämisestä Ruotsissa ja Tanskassa. Työ- ja elinkeinoministeriö on lausunnon saatuaan lisännyt hallituksen esitykseen kuvaukset matkailunedistämistoiminnoista Ruotsissa ja Tanskassa.
Teknologiateollisuus ry totesi lausunnossaan kannattavansa esitystä laiksi Finpro Oy -nimisestä osakeyhtiöstä. Teknologiateollisuus ry korosti lausunnossaan pk-yritysten vienninedistämispalvelujen tason varmistamista sekä elinkeinoelämän ja Finpron välisen yhteistyön tärkeyttä. Lausunnossa toivottiin erityisesti, että elinkeinoelämän edustus ja osallistuminen Finpro Oy:n toiminnassa vahvistuisi entisestään.
Suomen Yrittäjät ry tukee lausunnossaan Finpro ry:n muuttamista Finpro Oy -nimiseksi osakeyhtiöksi. Lausunnossa korostettiin Finpro Oy:n hallinnossa tarvittavan yritystoiminnan ja kansainvälisen kaupan asiantuntemuksen tärkeyttä sekä esitettiin huoli Finpron rahoituksen turvaamiseen liittyen.
Kaikki lausunnot on otettu ehdotetun lain jatkovalmistelussa sekä yhtiöittämisen toteuttamisen suunnittelussa huomioon.