Kirjallinen kysymys
KK
16
2017 vp
Laura
Huhtasaari
ps
Kirjallinen kysymys ajatuspajasta EU:sta ja eurosta eroamiseksi
Eduskunnan puhemiehelle
Maailma muuttuu nyt nopeammin kuin naismuistiin pitkään aikaan. EU tulee hajoamaan omaan mahdottomuuteensa. Britit äänestivät EU-eron puolesta. Sveitsillä, Islannilla ja Norjalla ei ole mitään aikomusta hakea jäsenyyttä. Tulokset eivät houkuttele. Sen sijaan EU-jäsenmaat odottavat brittien sopimusten valmistumista. Lähtöä EU:sta kannatetaan laajasti ainakin Ranskassa ja Hollannissa. Suomen tulisi varautua EU:n hajoamiseen ja hakea kansallisesti hyödyttäviä ratkaisuja hyvissä ajoin. Mitä tulee rahaliittoon, se oli jo alun perin väärin rakennettu. Kreikka tiesi, että EU tietää heidän huijaavan tietonsa. Silti Kreikka liitettiin euroon. Poliittiset päättäjät vakuuttelivat kansalle eurokriisin tukipaketeista, että Suomi tienaa niillä. Päättäjien jakama tieto ei pitänyt tuolloin paikkaansa.  
Suomen pitäisi alkaa valmistautua elämään ilman euroa. Olemme EU:ssa olleet vain reagoimassa ja toteamassa tapahtuneita asioita. Nyt pitäisi varautua ajoissa. Ennen kaikkea meillä pitää olla suunnitelma onnistuneesta tiestä pois rahaliitosta ja EU:sta. Poliittiset päättäjät tarvitsevat jatkuvasti punnittua tietoa, jotta he voivat tehdä oikeita linjauksia. Ehdotankin nyt Suomi 100 -hengessä, että perustamme ajatuspajan Suomen euro- ja EU-eroon varautumiseen. Tarvitsemme tietoa ja analyysejä. Kansalliset heikkoudet ja vahvuudet tulee tunnistaa. Se olisi lahja itsenäiselle Suomelle. 
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Miten hallitus aikoo varautua EU:n ja rahaliiton hajoamiseen ja  
voiko hallitus perustaa ajatuspajan, joka tukee Suomen kannalta onnistuneita kansallisia ratkaisuja EU:n hajoamisessa? 
Helsingissä 8.2.2017 
Laura
Huhtasaari
ps
Viimeksi julkaistu 9.2.2017 10:34