Kirjallinen kysymys
KK
22
2018 vp
Touko
Aalto
vihr
Kirjallinen kysymys mikromuovien kieltämisestä kosmetiikkatuotteissa
Eduskunnan puhemiehelle
Ruotsi aikoo kieltää mikromuovien käytön tietyissä kosmetiikkatuotteissa, kuten suihkugeeleissä, shampoissa ja hammastahnoissa. Kiellon on tarkoitus tulla voimaan ensi heinäkuussa. Aikaisemmin mikromuovien käyttökielto kosmetiikkatuotteissa on otettu käyttöön Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.  
Suomi odottaa asiassa EU:n päätöksiä eikä ole aloitteellinen, vaikka samaan aikaan Suomi puhuu ja tekee paljon resurssiviisaan kiertotalouden edistämiseksi.  
Kun tiedetään, miten mikromuovit rasittavat vesistöjä ja ihmisten terveyttä, Suomen tulisi olla edelläkävijä mikromuovien kieltämisessä eikä odottaa EU:n mahdollisia päätöksiä. Kielto olisi helppo toteuttaa, sillä tarvitsee vain kopioida Ruotsin tekemä kielto.  
Mikromuovit ovat tuotteissa tarpeettomia, ja niiden korvaaminen terveyttä ja ympäristöä kuormittamattomilla vaihtoehdoilla on kosmetiikkateollisuudessa yksinkertaista. Suomen täytyisi vain toimia Ruotsin tavoin ja kieltää mikromuovien käyttö kosmetiikkatuotteissa. 
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Aikooko hallitus toteuttaa Ruotsin tavoin mikromuovien kiellon kosmetiikkatuotteissa vielä kuluvan vaalikauden aikana ja  
minkä takia Suomi odottaa asiassa EU:n päätöstä, vaikka sillä on mahdollisuus toimia jo nyt? 
Helsingissä 9.2.2018 
Touko
Aalto
vihr
Viimeksi julkaistu 12.2.2018 13:15