Kirjallinen kysymys
KK
268
2016 vp
Laura
Huhtasaari
ps
Kirjallinen kysymys palkkauspolitiikan oikeudenmukaisuudesta valtionyhtiöissä
Eduskunnan puhemiehelle
Työmies on palkkansa ansainnut, mutta millä mittarilla suomalaisen valtionyhtiön toimitusjohtajan työ on moninkertaisesti vaativampaa kuin Suomen pääministerin työ? Yhteiskuntatalkoiden tulee koskea myös valtionyhtiöiden johtajia. Omistajaohjauspolitiikka kuuluu hallitukselle, ja johtajien ylipalkkaukseen tarvitaan kohtuutta.  
Tarvitsemme hyviä johtajia, ja paras tulisikin hakijoista valita. Parhaat hakijat eivät karsiudu pois, vaikka palkka olisi samaa tasoa kuin pääministerillämme. Eihän pääministeriksi pyrkijöistäkään ole koskaan pulaa ollut. Raha on hyvä kannustin, mutta kohtuuton rahallinen palkka ja kultaiset kädenpuristukset eivät lisää tuottavuutta. Alkon toimitusjohtaja tienaa työssään 36 000 euroa kuukaudessa. Valtionyhtiöissä vuosipalkat ovat noin 300 000—500 000 euroa. Se on moninkertaisesti isompi kuin pääministerin palkka — ei siis mitään tolkkua. 
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mitä hallitus aikoo tehdä, että valtionyhtiöiden johtajien palkat saadaan kohtuullistettua? 
Helsingissä 11.5.2016 
Laura
Huhtasaari
ps
Viimeksi julkaistu 11.5.2016 13:40