Koronakriisin keskellä olemme joutuneet tilanteeseen, jossa meiltä puuttuu viruksen torjuntaan tärkeitä suojavarusteita. Suojavarusteita on nyt kiireellä tilattu ulkomailta, esimerkiksi Kiinasta. Maskitilauksissa on on ollut suuria ongelmia.
Koronakriisin keskellä olemme heränneet myös siihen, että meiltä puuttuu Suomesta huoltovarmuuden kannalta tärkeää materiaalituotantoa, kuten sairaalatarvikkeita. Suomalaiset yrittäjät ovatkin lähteneet nyt nopealla toiminnalla kehittämään uusia yritysmuotoja esimerkiksi suojamaskien, kasvovisiirien ja ihon desinfiointiin tarkoitetun "käsidesin" tuottamisessa.
Suojavarusteiden menekki on sairaalamaailmassa suurta. Koronavirusepidemian aikana suojavarusteita menee miljoonittain. Maailmalta lennätettyjen ja halpatyömaissa tuotettujen materiaa-lien tuominen Suomeen on ekologisesti kestämätöntä, mutta myös eettisesti ajateltuna kyseenalaista. Hankinnoissa tulisi suosia kotimaista tuotantoa ja tuottajaa.
Kertakäyttöisten maskien ja tuotteiden sijaan olisi tärkeää ryhtyä myös kehittämään erilaista kierrätettävää materiaalia ja siihen liittyvää desinfiointiteknologiaa sairaalakäyttöisten materiaalien puhdistamiseksi. Suomalainen teknologia ja osaaminen on laadukasta, ja uudet innovaatiot synnyttävät yrittäjyyttä ja työpaikkoja.
Kestävä kehitys on ollut päivän sana vuosia. Hiilijalanjäljen pienentäminen on ollut tavoitteena, ja sitä on myös vaadittu maailmanlaajuisesti niin kansalaisilta kuin yrityksiltä ja teollisuudeltakin.
Eri suomalaiset toimijat ovatkin lähteneet jo aikoja sitten toimimaan ja kehittämään myös erilaisia desinfiointiin liittyviä ratkaisuja. LED-teknologia ja sininen valo ovat muun muassa eräitä teknologisia ratkaisuja, joilla voidaan tuhota bakteereja, homeita ja hiivoja. Niillä voidaan myös taistella viruksia ja bakteerien itiömuotoja vastaan. Ratkaisukeskeisessä ja osaavassa Suomessa mahdollisuuksia "keksiä ja kehittää" on lukuisia. Olemme myös terveysteknologiassa menestynyt ja edistyksellinen toimija.