Viimeksi julkaistu 27.11.2021 16.42

Kirjallinen kysymys KK 371/2020 vp 
Arja Juvonen ps 
 
Kirjallinen kysymys turvallisten tapaamisten järjestämisestä hoivalaitoksissa ja niiden ulkopuolella myös koronavirusepidemian aikana

Eduskunnan puhemiehelle

Tässä hyvin poikkeuksellisessa koronavirusepidemian aiheuttamassa tilanteessa on jouduttu pitämään sosiaalista etäisyyttä ja toteuttamaan tiukkoja rajoitustoimia myös tilanteissa, joissa ne omat rakkaimmat olisivat seuraa eniten kaivanneet.  

Koronavirus on aiheuttanut pelkoa ja tietämättömyys ahdistusta vanhustenhoivassa. Molemmat Suomen sankarit, niin vanhukset kuin hoitohenkilökuntakin, ovat olleet jo kuukausia julman epätietoisuuden ikeessä. Vanhuksille yksinäisyys on konkretisoitunut ennennäkemättömällä tavalla. 

Lähimmäisten vierailuista ja heiltä saadusta lämmöstä ja huolenpidosta on jouduttu luopumaan kokonaan, eikä tilanteen selittäminen tai sietäminen ole ollut helppoa. Tähän on löydettävä pikaisesti ratkaisuja ja innovatiivisia keinoja, joilla vanhukset voisivat lähimmäisiään tavata turvallisesti myös poikkeusolojen aikana. Tämä on mahdollista, kun se vain mahdollistetaan. 

Hoivalaitoksissa tulisi olla mahdollisuus järjestää esimerkiksi pihalle erilaisia hallittuja tapoja vanhusten ja omaisten turvalliseen tapaamiseen. Helsingissä käyttöön ollaan ottamassa konttirakennuksia, mutta myös muutoin ulkoillen hoivakodin asukkaan voisi olla mahdollista tavata läheisiään.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta vanhusten ja omaisten tapaaminen hoivalaitoksissa ja niiden ulkopuolella on mahdollista järjestää turvallisesti myös koronavirusepidemian aikana? 
Helsingissä 7.5.2020 
Arja Juvonen ps