Vakavarainen energiatoimija ja valtionyhtiö Fortum Oyj on strategiassaan kertonut kaikille suomalaisille edistävänsä muutosta kohti puhtaampaa maailmaa ja vahvistavansa tätä muutosta uudistamalla energiajärjestelmää.
Fortum on tehnyt miljardibisnestä myymällä suomalaisten sähköverkot ja rahastamalla suomalaisia sähkönkuluttajia. Näitä varoja on kerrottu sijoitettavan kasvavassa määrin vähäpäästöiseen energiaan. Kilpailukykyään muuttuvassa maailmassa Fortum on kertonut ylläpitävänsä keskittymällä jatkossa aurinkovoimaan, tuulivoimaan ja bio- ja jätepolttoaineisiin sekä vähentämällä fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan tuotannon päästöt minimiin.
Tällä hallituskaudella Fortumin näyttävimmät sijoitukset ovat kuitenkin saksalaisen energiakonserni E.ON:n oletettavasti kannattamattomana hylkäämä Fennovoiman sekava ydinvoimalahanke sekä uusimpana niin ikään E.ON:n hylkäämä, menneen maailman fossiilivoimajätti Uniper. Fortumin ja samalla Suomen valtion vastuulle näyttääkin kertyvän yhä kasvava määrä ydinjätettä sekä ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä kestävien ja nykyaikaisten puhtaan teknologian ratkaisujen sijaan.
Jos Fortumin tavoittelema lähes 47 %:n Uniper-kauppa toteutuu suunnitellusti, konsernista tulee myös yksi Venäjän energiamarkkinoiden suurimmista toimijoista, koska Uniper omistaa 7—8 % koko Venäjän sähköntuotannosta. Fortumilla on ennestään noin 10 gigawatin verran omaa lämmöntuotantoa itänaapurissa sekä osuus venäläisen Rosatomin kanssa eteenpäin viedystä Fennovoimasta.
Fortum kertoo informoineensa poliitikkoja yhtiön strategiasta, mutta ei Uniper-kaupoista etukäteen. Syykin on ilmeinen — valtaosin kivihiileen ja muuhun fosiiliseen energiaan perustuvan tuotannon osuuden kasvattaminen on juuri päinvastaista kuin mitä yhtiön strategia edellyttää ja visio lupaa.