Viimeksi julkaistu 27.11.2021 16.19

Kirjallinen kysymys KK 448/2020 vp 
Sari Sarkomaa kok ym. 
 
Kirjallinen kysymys alkoholilain uudistamisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Kaikista toimialoista ravintola- ja majoitusala on koronaepidemian pahimmin taloudellisesti runtelema. Ravintola-ala on merkittävä työllistäjä suoraan ja välillisesti, ja sen kotimaisuusaste on korkea. Ravintolayritysten pääsemiseksi kannattavalle uralle olisi erityistuen yhteydessä tehtävä myös esityksiä, joilla edesautettaisiin ravintoloiden mahdollisuutta palata omilla jaloilla seisovaan kannattavaan liiketoimintaan loppuvuoden aikana, vaikka ravintoloiden toiminta tulee olemaan ainakin osin rajoitettua ja asiakkaiden paluu vanhan liiketoiminnan asiakkaiksi epävarmaa. Ravintoloiden toiminta tulee kesäkuun alusta lähtien olemaan mahdollista, mutta tavanomaista selvästi heikommin kannattavuusedellytyksin.  

Eduskunta käsitteli tiistaina 26.5.2020 hallituksen esitykset laiksi ravitsemisyritysten uudelleentyöllistämisen tukemisesta ja toiminnan rajoitusten hyvittämisestä sekä tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. 

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esitti ravintoloiden ahdingon helpottamiseksi, että hallituksen tulisi tuoda viipymättä eduskunnan käsiteltäväksi alkoholilain muutosesitys, jolla sallittaisiin väliaikaisesti viinien ulosmyynti ravintoloista. Kokoomus esitti myös ravintolatoimintaan kohdistuvan arvonlisäveron väliaikaista alentamista. Kokoomus on jo aikaisemmin esittänyt, että hallitus toisi eduskunnalle viipymättä esityksen pienpanimoiden etämyynnin sallimiseksi. 

Lakiesitysten käsittelyn yhteydessä ei käynyt selväksi hallituksen linja näiden ravintoloille tärkeiden helpotusten osalta.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä ravintoloiden alkoholijuomien ulosmyynnin sallimiseksi, 
mitä hallitus aikoo tehdä ravintolatoimintaan kohdistuvan arvonlisäveron väliaikaiseksi alentamiseksi ja  
mitä hallitus aikoo tehdä pienpanimoiden etämyynnin sallimiseksi? 
Helsingissä 29.5.2020 
Sari Sarkomaa kok 
 
Jukka Kopra kok 
 
Marko Kilpi kok 
 
Wille Rydman kok 
 
Elina Lepomäki kok 
 
Sinuhe Wallinheimo kok 
 
Timo Heinonen kok 
 
Sari Multala kok 
 
Juhana Vartiainen kok 
 
Heikki Autto kok 
 
Mari-Leena Talvitie kok 
 
Saara-Sofia Sirén kok