Kirjallinen kysymys
KK
90
2015 vp
Laura
Huhtasaari
ps
Kirjallinen kysymys elintarvikkeiden tuoteselostevaatimuksista
Eduskunnan puhemiehelle
Eviran luomat lait ovat tuho pientuottajille ja pienille torikauppiaille. Kysymys on tuoteselosteiden sisällöistä. Niihin tulee vähintään vuosittain lisää vaatimuksia. Ensin oli tuote, raaka-aineet ja parasta ennen -päivät. Nykyisessä vaatimustasossa pientuottajat ovat kuitenkin samalla viivalla suuryritysten kanssa. Eli tuotteista pitää löytyä esim. sokerin ja suolan määrä sekä erikseen mainittava allergisoivat aineet. 
EU:n direktiivi on muuttunut Suomessa laiksi (vaikka on kuitenkin pelkkä suositus). Etelä-Euroopan maissa ei ole tehty ylilyöntejä näissä asioissa. Jos esim. Ranskassa ostaa torikauppiaalta mansikkahilloa, etiketissä lukee "mansikka, sokeri". Vielä etelämmäksi mentäessä ei ole lainkaan vastaavaa holhousta ja vaatimustasoa kuin meillä. 
Näiden jatkuvien tuoteselostepäivitysvaatimusten vuoksi isommillekin tuottajataloille tulee kohtuuttomia kustannuksia. Esim. Korpelan lihajalostamolla menee satojatuhansia euroja vuodessa pelkkien tuoteselosteiden uusimisiin. 
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, että liiallinen byrokratia saadaan purettua elintarvikkeiden tuoteselostevaatimusten osalta? 
Helsingissä 30.6.2015 
Laura
Huhtasaari
ps
Viimeksi julkaistu 1.7.2015 11:24