Eurooppalaista tutkimusinfrastruktuurikonsortiota (ERIC) koskevan neuvoston asetuksen (EY/723/2009) avulla on pyritty luomaan yhtenäinen eurooppalainen oikeudellinen kehys usean maan yhteisille tutkimusinfrastruktuureille. ERIC-muotoiseen tutkimusinfrastruktuuriin osallistuvat jäsenvaltiot neuvottelevat tutkimusalaansa soveltuvan perussäännön ja hakevat sen perusteella komissiolta päätöstä ERICin perustamisesta. Eurooppalainen avoin kemiallisbiologisten seulontakeskusten tutkimusinfrastruktuurikonsortio EU-OPENSCREEN ERIC on tarkoitus perustaa komission päätöksellä syksyn 2017 aikana.
EU-OPENSCREEN ERIC edistää biotieteellistä tutkimusta tarjoamalla uusien bioaktiivisten pienimolekyylisten yhdisteiden kehitykseen tarvittavaa erityisosaamista ja teknologioita sekä yhteisen yhdistekirjaston. EU-OPENSCREENin mahdollistama bioaktiivisten pienmolekyylien tutkimus luo pohjan esimerkiksi uusien lääkkeiden, maatalouskemikaalien ja muiden kaupallisesti merkittävien bioaktiivisten aineiden kehittämiselle. Lisäksi EU-OPENSCREENin palvelut ja tuki edistävät biologista perustutkimusta. EU-OPENSCREENin yhdistekirjasto, palvelut, tuotettu tieto ja kehitetyt bioaktiiviset molekyylit tulevat laajasti tutkijoiden ja koko yhteiskunnan hyödynnettäviksi.
Saadun asiantuntijalausunnon mukaan jäsenyys EU OPENSCREEN ERIC -konsortiossa tarjoaisi suomalaisille toimijoille pääsyn muun muassa ainutlaatuiseen yli 140 000 yhdisteen molekyylikirjastoon sekä siihen liittyvään avoimeen tietokantaan. Se tukisi Suomen korkeatasoista tehoseulonta- ja kemiallisbiologista tutkimusta ja osaamista mahdollistaen pääsyn infrastruktuuripalveluihin, joita pelkästään kotimaisin voimin ei olisi mahdollista rakentaa.
EU-OPENSCREEN ERICin perussäännön mukainen Suomea edustava taho olisi opetus- ja kulttuuriministeriö, joka nimeäisi edustajat EU-OPENSCREEN ERICin yleiskokoukseen sekä kansallisen koordinaatioyksikön. Kansalliseksi koordinaatioyksiköksi on tarkoitus nimetä Helsingin yliopisto. Saadun asiantuntijalausunnon mukaan EU-OPENSCREEN on priorisoitu korkealle Helsingin yliopistossa ja se liittyy kiinteästi yliopiston Life Sciences -alojen tutkimukseen. EU-OPENSCREEN on tärkeässä asemassa yliopiston profiloidessa toimintaansa näillä aloilla. Kansallisessa EU-OPENSCREEN ERIC -konsortiossa ovat mukana Helsingin yliopistosta farmasian tiedekunta ja Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM sekä CSC - Tieteen tietotekniikan keskus.
EU-OPENSCREEN ERICin toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla. Suomen Akatemia on sitoutunut maksamaan Suomen vuosittaiset jäsenmaksukustannukset 100 000 euroon saakka ensimmäisen viiden jäsenyysvuoden aikana. Nykytiedon valossa Suomen jäsenmaksu asettuisi alkuvaiheessa 86 000 - 100 000 euron välille. Lisäksi kansallisen tutkimusinfrastruktuurin ylläpitämisestä ja tuotettavista palveluista aiheutuvista kustannuksista vastaavat Suomen Akatemia ja osallistuvat tutkimusorganisaatiot Suomen Akatemian edellyttämällä tavalla.
Sivistysvaliokunta katsoo, että Suomen liittyminen EU-OPENSCREEN ERICiin vahvistaa suomalaisen tutkimuksen laatua ja kansainvälistä vaikuttavuutta, luo uusia mahdollisuuksia alan kehitykseen sekä tukee uusien innovaatioiden syntymistä. Suomen liittyminen EU-OPENSCREEN ERICiin on valiokunnan arvion mukaan Suomen edun mukaista.