Komission asetusehdotuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa meriliikenteen hiilidioksidipäästöjen tarkkailua, raportointia ja todentamista koskevaa EU:n sääntelyä kansainvälisen merenkulkujärjestön IMOn sääntelyn kanssa. Valiokunta toteaa, että luotettava tieto meriliikenteen päästöistä on välttämätöntä tulevaisuudessa toteutettavien päästövähennysten perustaksi. Päästötietojen raportointijärjestelmän arvioidaan johtavan noin 2 %:n päästövähennykseen (55,9 miljoonaa CO2 ekv. tonnia) vuoteen 2030 mennessä, sillä tietojen julkistaminen itsessään kannustaa pyrkimyksiin vähentää alusten polttoaineen kulutusta.
Valiokunta yhtyen valtioneuvoston kantaan pitää tärkeänä meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä. Meriliikenteen tulee vähentää päästöjään suhteessa osuuteensa maailmanlaajuisista päästöistä ja pyrkiä osaltaan toteuttamaan Pariisin sopimuksen tavoitetta lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Pariisin sopimus ei sisällä nimenomaista kirjausta lento- ja meriliikenteestä, vaan näiden päästövähennyksistä sopiminen on jätetty asianomaisten kansainvälisten järjestöjen eli ICAOn ja IMOn piirissä tapahtuvaksi. Kansainvälinen lento- ja meriliikenne kuuluvat maailman 12 suurimman päästäjän joukkoon, joten päästöillä on globaalisti huomattava merkitys. Jos meriliikenne olisi maa, se olisi kuudenneksi suurin päästäjä Japanin jälkeen. Maailman suurimmat kasvihuonekaasujen tuottajat ovat järjestyksessä Kiina, Yhdysvallat, EU, Intia, Brasilia, Venäjä ja Japani vuoden 2012 tilaston mukaan.
IMOn meriympäristön suojelukomitea (MEPC) on huhtikuussa 2018 toimialoista viimeisenä sitoutunut melko vaatimattomana pidettävään tavoitteeseen vähentää meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä 50 % vuoteen 2050 mennessä vuoden 2008 tasosta. Merenkulun alalla ei ole aikaisemmin ollut mitään koko sektorin kattavia ilmastotavoitteita, joten strategia vie kehitystä kuitenkin oikeaan suuntaan. Hyväksytyssä strategiassa luetellaan erilaisia päästövähennyskeinoja, joilla on tarkoitus saavuttaa strategian päästövähennystavoitteet. Näitä ovat lyhyellä aikavälillä esimerkiksi alusten energiatehokkuuden parantaminen ja tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan kannustaminen ja pitkällä aikavälillä vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöönotto. Valiokunta korostaa, että tavoitteita tulisi jatkossa kiristää, jotta meriliikenne osaltaan vastaisi Pariisin sopimuksen lämpötilatavoitteiden saavuttamiseen.