Valiokunta pitää erittäin hyvänä, että hankintatukea kohdistetaan ensimmäistä kertaa myös kaasukäyttöisiin kuorma-autoihin vuosille 2020—2022. Liikennesektorin tavoitteena on, että sektorin päästöjä vähennetään vuoden 2005 päästötasoon verrattuna puoleen vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää monipuolista keinovalikoimaa ja uusien ja fossiilisia polttoaineita korvaavien käyttövoimien hyödyntämistä myös päästövähennyspotentiaaliltaan keskeisessä raskaassa liikenteessä.
Raskaassa liikenteessä vaihtoehtoisten käyttövoimien hyödyntäminen on vielä toistaiseksi ollut varsin vähäistä, ja kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintahinta on korkea verrattuna dieselkäyttöiseen kalustoon. Valiokunta pitää esitystä hyvänä liikkeellelähtönä ja signaalina myös toimialalle vähähiilisen raskaan liikenteen edistämistarpeesta. Esitys edistää valiokunnan näkemyksen mukaan liikenteen ympäristötavoitteiden saavuttamista, raskaan kaluston uusiutumista sekä ympäristöystävällisempien käyttövoimien yleistymistä.
Asiantuntijakuulemisessa esitystä pidettiin pääosin hyvänä, mutta kritiikkiä esitettiin muun muassa tuen verrattain heikoista ympäristövaikutuksista. Lisäksi tukea ehdotettiin kuulemisissa laajennettavaksi sähkökäyttöisiin kuorma- ja pakettiautoihin sekä traktoreihin ja esitettiin myös tukikauden pidentämistä. Valiokunta pitää esityksen suorien ympäristövaikutusten vähäisyydestä huolimatta hyvänä, että kaasun hyödyntämistä raskaassa liikenteessä tuetaan tässä vaiheessa ja ilmaistaan valtiovallan selkeä tahtotila asian edistämiseksi, koska kaasun käyttö on vielä tällä hetkellä hyvin vähäistä. Valiokunta pitää myös käytettävissä oleva rahamäärä huomioiden tarkoituksenmukaisena, että tuki on rajattu tässä vaiheessa vain kuorma-autoihin. Muiden ajoneuvojen mahdollisia tukimuotoja on tarpeen arvioida erikseen.
Valiokunta on asian käsittelyn yhteydessä pohtinut hankittavan kuorma-auton massarajan alentamistarvetta, jotta hankintatuen piiriin saataisiin myös pienempiä jakelu- ynnä muita sellaisia ajoneuvoja. Saamansa selvityksen pohjalta ja määrärahan suuruus huomioiden valiokunta on kuitenkin päätynyt säilyttämään hallituksen esityksessä ehdotetun 16 tonnin vähimmäisrajan.
Hankintatuki on osa kansallisen biokaasustrategian toimeenpanoa, ja sen yhtenä tarkoituksena onkin tukea biokaasun käytön edistämistä. Esitys mahdollistaa sekä maakaasun että biokaasun käyttämisen hankintatuella hankittavissa kuorma-autoissa. Saadun selvityksen mukaan pelkän biokaasun käyttöön rajattu hankintatuki olisi muun muassa tuen määrään suhteutettuna hallinnollisesti hyvin raskas toteuttaa. Jatkossa ja muun muassa valmisteilla olevassa fossiilittoman liikenteen tiekartassa on tarpeen arvioida lisää keinoja biokaasun käytön edistämiseen, ja sitä, miten nyt säädettävällä hankintatuellakin hankittujen kuorma-autojen maakaasua selkeästi ympäristöystävällisemmän biokaasun käyttöä voitaisiin edistää.
Valiokunta painottaa, että kaasukäyttöisten kuorma-autojen tuleminen käyttöön markkinoilla on omiaan edistämään myös biokaasun jakeluinfrastruktuurin kehittymistä. Biokaasun lisäksi vaihtoehtoisten käyttövoimien ja ympäristöystävällisten polttoaineiden, kuten biodieselin, vedyn, synteettisten polttoaineiden ja muun muassa sähkön, hyödyntämistä tulee kuitenkin edistää laajemminkin. Jakeluinfrastruktuuriin ja vaihtoehtoisten käyttövoimien saatavuuteen tulee saada jatkossa merkittävää kehitystä, jotta raskaan liikenteen olisi mahdollista hyödyntää mahdollisimman laajamittaisesti ja tehokkaasti vähäpäästöisempää kalustoa.
Valiokunta pitää tärkeänä, että hankintatuen kohdentumista ja sen vaikutuksia seurataan jatkossa tarkkaan tukiohjelman vaikuttavuuden arvioimiseksi.