Esityksessä ehdotetaan työttömyysetuuden suojaosaa korotettavaksi väliaikaisesti nykyisestä 300 eurosta 500 euroon kuukaudessa ja 279 eurosta 465 euroon neljän kalenteriviikon aikana. Näillä muutoksilla tuetaan taloudellisesti osa-aikatyön ja lyhytkestoisen työn vastaanottamista paitsi maa- ja puutarhatilojen kausityössä myös muussa työssä. Koska väliaikaiset poikkeukset koskevat myös sellaista osittaista työtä, jossa etuudensaaja työllistyy jo ennen ehdotettua muutosta, työttömyysetuuden suojaosan korottamisesta muodostuu väliaikainen työttömyysetuuden parannus tälle etuudensaajaryhmälle. Suojaosan korottaminen koskee myös yritystoiminnan ansion sovittelua, mikä osaltaan tukee sivutoimisesti työllistyviä ja myös väliaikaisesti työttömyysturvalakiin lisätyn lain 11 luvun 4 c §:n nojalla työmarkkinatukea saavia yrittäjiä.
Liikkuvuusavustusta voidaan ehdotuksen mukaan väliaikaisesti maksaa kokoaikatyöhön, jos henkilön päivittäisen työhön liittyvän matkan kesto työn alkaessa ylittää keskimäärin kaksi tuntia nykyisen kolmen tunnin sijasta tai henkilö muuttaa vastaavalta etäisyydeltä työn takia. Muutos ei koske työhön liittyvää koulutusta. Myös tämä muutos koskee paitsi maa- ja puutarhatilojen kausityössä tehtävää työtä myös muita solmittavia työsuhteita. Liikkuvuusavustusta ei myönnetä yritystoiminnassa työllistymisen perusteella.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää tarkoituksenmukaisena, että tartuntatautiepidemian aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa työllistymiseen kannustetaan suojaosaa korottamalla, vaikka lisätyön saamisen mahdollisuudet voivat toistaiseksi olla rajalliset. Valiokunta pitää tärkeänä, että lakiehdotuksen vaikutuksia työmarkkinoihin eri toimialoilla seurataan huolellisesti. Valiokunta korostaa sääntelyn väliaikaisuutta.
Kuten esityksen perusteluissa todetaan, liikkuvuusavustuksen käyttö on ollut erittäin vähäistä, mutta avustukseen esitetty työmatkan kestoa koskeva väliaikainen poikkeus lisännee tietoisuutta avustuksesta, mikä saattaa lisätä liikkuvuusavustuksen käyttöä myöhemminkin. Työmatkasta tai työn perässä muuttamisesta syntyviä kustannuksia korvattaessa nykyistä lyhemmän työmatkan perusteella avustus parantaa kokoaikatyöhön työllistyvien asemaa. Maa- ja puutarhatiloille työllistyvien osalta tuki voi erityisesti pehmentää taloudellisia vaikutuksia silloin, jos henkilö väliaikaisesti siirtyy asumaan työpaikan lähelle, mutta säilyttää edelleen oman varsinaisen asuntonsa. Valiokunta pitää myös liikkuvuusavustuksen myöntämisedellytysten muuttamista perusteltuna.
Valiokunta pitää tärkeänä, että vaikutukset toimeentuloon, työllisyyteen sekä liikkuvuuteen työn perässä paikkakunnalta toiselle selvitetään väliaikaisen muutoksen päättymisen jälkeen. Valiokunta pitää lisäksi tärkeänä, että koronavirusepidemian vaikutuksia nuorten kesätyöpaikkojen riittävyyteen ja tilanteeseen seurataan tarkoin.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta toteaa, että hallituksen esitys, kuten useat aikaisemmatkin koronavirusepidemiaan liittyvät esitykset, on tuotu eduskuntaan käsiteltäväksi kiireellisinä ja hyvin nopealla aikataululla. Kiireen vuoksi valmistelussa ei välttämättä ole kattavasti pystytty arvioimaan esitysten vaikutuksia eikä myöskään eduskuntakäsittelyn yhteydessä asiantuntijoille ja valiokunnalle jää riittävää aikaa perehtyä esitysten vaikutuksiin esimerkiksi eri edunsaajaryhmien tai toimialojen kannalta. Valiokunta katsoo, että valtioneuvoston tulee varata hallituksen esitysten eduskuntakäsittelylle riittävä ja kohtuullinen aika.
Valiokunta ehdottaa lain toimeenpanon helpottamiseksi voimaantulosäännöksen muuttamista siten, että lakia voidaan soveltaa maksettaessa työttömyysetuutta 1.6.2020—31.10.2020 väliseltä hakujaksolta. Liikkuvuusavustusta voidaan valiokunnan ehdotuksen mukaan maksaa niin ikään toimeenpanon selkeyttämiseksi lain voimassaolon aikana alkaneen työn johdosta.