Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muuttanut merkittävästi talouden näkymiä ja nostanut huomattavasti sähköenergian hintaa. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki väliaikaisesta sähkötuesta, jonka tarkoituksena on tukea niitä kotitalouksia, jotka eivät pysty pienituloisuutensa vuoksi hyödyntämään energiasähkölaskun perusteella myönnettävää kotitalousvähennystä.
Esityksen mukaan sähkötukea maksetaan vakinaisen asunnon sähköenergiasta aiheutuneista kustannuksista vuoden 2023 tammi—huhtikuun aikana. Tukea maksetaan 60 prosenttia kuukausittaisen sähköenergialaskun 400 euroa ylittävältä osalta. Sähköenergiasta maksetulla määrällä tarkoitetaan sähkönkäyttöpaikkaan hankitusta sähköenergiasta maksettua verollista määrää sekä siihen mahdollisesti liittyvää perusmaksua. Tukea myönnettäessä otetaan huomioon enintään 1 500 euron sähköenergialasku kuukaudessa. Tukea ei makseta, jos kotitalous on saman laskun perusteella saanut toimeentulotukea.
Tukea maksetaan esityksen mukaan vain vakinaisen asunnon sähköenergiasta aiheutuneista kustannuksista. Tilanteissa, joissa kotitaloudella on samanaikaisesti käytössään useampi vakituinen asunto, tukea myönnetään vain yhden sähkönkäyttöpaikan perusteella. Tukea ei saa myöskään esimerkiksi vapaa-ajan asunnon sähkölaskun perusteella.
Valiokunta pitää esitystä tarpeellisena pienituloisten kotitalouksien tukemiseksi tulevan talven sähkökustannuksista selviytymisessä ja kannattaa lakiehdotuksen hyväksymistä. Harvaan asutussa ja pitkien etäisyyksien Suomessa sähkön hinnannousu uhkaa vaikeuttaa erityisesti sähkölämmitteisissä omakoti- tai rivitaloissa asuvien pieni- ja keskituloisten toimeentuloa. Kaikkein pienituloisimpien sähkömenoja voidaan voimassa olevan lainsäädännön perusteella tukea toimeentulotuella. Lisäksi sekä yleisessä että eläkkeensaajan asumistuessa otetaan huomioon erilliset lämmityskustannukset. Voimakkaasti kohonneiden kustannusten tilanteessa näillä etuuksilla ei kuitenkaan pystytä turvaamaan kaikkien pienituloisten tilanteita.
Esityksellä on kiinteä yhteys eduskunnan käsiteltävänä olevaan hallituksen esitykseen HE 204/2022 vp, jossa tuloverolakiin (1535/1992) ehdotetaan lisättäviksi väliaikaisesti säännökset sähköenergialaskujen perusteella myönnettävästä kotitalousvähennyksestä. Sähköenergialaskun perusteella verotuksessa myönnettävää kotitalousvähennystä ei voi kuitenkaan hyödyntää, jos tulot ovat niin vähäiset, että niistä ei tule maksettavaksi tuloveroa. Lisäksi osalla kotitalouksista verot riittävät hyödyntämään vain osan kotitalousvähennyksestä. Tarkoituksena on, että verovähennystä hyödyntäisivät ne, joiden verot riittäisivät vähennykseen täysimääräisesti.
Valiokunta korostaa, että näiden kahden erilaisen sähköenergian kulutukseen liittyvän tukimuodon ymmärtäminen ja asiakkaan oman kotitalouden tilanteen sijoittuminen niihin edellyttävät selkeää tiedottamista ja asiakasohjausta, jotta oikeat henkilöt hakeutuvat sähkötuen ja toisaalta sähkövähennyksen piiriin. Valiokunta painottaa myös Kansaneläkelaitoksen ja verottajan yhteistyön merkitystä toimeenpanon suunnittelussa ja toteutuksessa.
Hallituksen esityksen vaikutusarvioiden mukaan sähkötuen mahdollisia saajia olisi noin 100 000. Valtion menojen arvioidaan lisääntyvän sähkötuen johdosta noin 85 miljoonalla eurolla. Esityksen mukaan sekä sähkötuen saajien määrän että siitä aiheutuvien kustannusten arviointiin liittyy kuitenkin useita epävarmuustekijöitä, kuten sähkön hinnan kehitys, kotitalouksien sähkösopimusten sisältö ja solmimisajankohta sekä sähkön kulutus ja sen jakauma, joihin vaikuttavat voimakkaasti esimerkiksi tulevan talven lämpötilat. Valiokunta pitää tärkeänä, että ehdotetun sähkötuen käyttöä, riittävyyttä ja sen vaikutusta sähkön kulutukseen seurataan ja että seurannan tulokset otetaan huomioon sähkötuen kehittämisessä, jos tällaiselle tuelle on jatkossakin tarvetta.
Valiokunta pitää hyvänä, että sähkötuen saamiselle on laissa asetettu selkeät kriteerit ja ehdotetut euromääräiset rajat sisältävät kannusteen sähkön säästämiseen, koska säästämisellä voidaan vaikuttaa myös sähkön riittävyyteen ja markkinahintaan. Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on kuitenkin kiinnitetty huomiota siihen, että ehdotetut rajat luovat väistämättä myös väliinputoajia. Tuen ulkopuolelle jäävät esimerkiksi ne kotitaloudet, joiden sähköenergialaskun kustannukset nousevat lähelle 400:aa euroa, mutta ei sen yli. Tukeen valittu ajanjakso ei myöskään kata koko Suomen osalta korkean sähkön hinnan haittavaikutuksista kärsiviä kotitalouksia, koska lämmityskulut voivat olla suuret myös muina kuukausina kuin tammi—huhtikuussa. Lisäksi valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi öljylämmitteisessä talossa asuvat jäävät tuen ulkopuolelle energialaskujen kustannusten noususta huolimatta. Valiokunta kiinnittää huomiota myös verrattain korkeaan 400 euron omavastuuseen ja huomauttaa, että pelkästään omavastuuosuuden maksaminen voi olla seikka, josta pienituloisimmat eivät kohtuudella selviä. Pienituloisimpien kotitalouksien tukemiseksi valiokunta pitää erittäin tärkeänä, että kohonneet energiakustannukset otetaan huomioon toimeentulotuen harkinnassa.
Nyt käsiteltävänä olevassa esityksessä ei ehdoteta säädettäväksi sähkötuen maksettavasta vähimmäismäärästä, joten tuki laitetaan maksuun, vaikka maksettavaa jäisi yksikin sentti. Valiokunta katsoo, että asiakkaiden odotusten ja toimeenpanon taloudellisuuden kannalta olisi tarkoituksenmukaista säätää pienimmästä maksettavasta sähkötuen määrästä vastaavasti, kuten on säädetty muitakin sosiaaliturvaetuuksia koskevassa lainsäädännössä. Valiokunta ehdottaa, että väliaikaisesta sähkötuesta annetun lain 5 §:ään lisätään säännös siitä, että sähkötukea ei makseta niiltä kuukausilta, joilta tuen määrä olisi alle 5 euroa.