Talousvaliokunta puoltaa hallituksen esityksen hyväksymistä muutettuna, yksityiskohtaisissa perusteluissa tarkemmin selvitetyllä tavalla.
Esityksen tausta ja tavoitteet.
Ehdotetuilla muutoksilla saatetaan kansallisesti voimaan Euroopan neuvoston ja parlamentin direktiivi 2012/17/EU direktiivien 89/666/ETY, 2005/56/EY ja 2009/101/EY muuttamiseksi keskus-, kauppa- ja yhtiörekistereiden yhteenliittämisen osalta.
Ulkomaisten yhtiöiden rekisteristäpoisto.
Hallituksen esityksen mukaan Patentti- ja rekisterihallituksen on poistettava ulkomainen yhtiö rekisteristä silloin, kun se on purettu tai poistettu rekisteristä sen perustamisvaltiossa.
Talousvaliokunta huomauttaa, että kaupparekisterissä olevat sivuliikkeet on usein merkitty myös muiden viranomaisten rekistereihin siten, että rekisterimerkintä jo itsessään luo oikeusvaikutuksia. Ehdotetun muutoksen johdosta rekisteröintivaltioissaan poistetut ulkomaiset yhtiöt poistettaisiin myös Suomen kaupparekisteristä, minkä johdosta ne poistuisivat myös esimerkiksi Verohallinnon ylläpitämistä rekistereistä. Talousvaliokunta toteaa tämän olevan omiaan edesauttamaan verojärjestelmän toimivuutta ja harmaan talouden torjuntaa rekisteritietojen ajantasaisuuden ja oikeellisuuden kohentuessa.
Rekisteröimisasioiden enimmäiskäsittelyaika.
Lain muutoksella (uusi 20 a §) saatettaisiin voimaan kaupparekisterin velvoite pyrkiä varmistamaan, että rekisteröimisasioiden enimmäiskäsittelyaika olisi 21 päivää. Talousvaliokunta kiinnittää huomiota siihen, että lainkohdan sanamuoto "on pyrittävä varmistamaan" jättää avoimeksi, mitä toimia rekisteriviranomaisen on tehtävä, jotta sen voitaisi katsoa täyttävän tämän vaatimuksen. Yksityiskohtaisten perusteluiden mukaan ilmaisulla tarkoitetaan, että Patentti- ja rekisterihallituksen on toteutettava sellaiset kohtuulliset toimenpiteet, jotta määräaikaa voidaan noudattaa, muun muassa huolehtimalla siitä, että käsittelyyn varataan riittävästi henkilöresursseja ja että käsittelyprosessi on muutenkin sujuvaa. Perusteluiden mukaan aikaraja ei ole kuitenkaan yksittäistapauksessa ehdoton. Talousvaliokunta katsoo pykälän sisältämän aikarajan olevan siten luonteeltaan ohje viranomaisprosessin järjestämiseksi.
Henkilötietojen suoja.
Lainmuutoksen jälkeen tiedot julkaistaan yhteenliittämisjärjestelmän välityksellä. Talousvaliokunta yhtyy kuulemiensa asiantuntijoiden huoleen siitä, kuinka varmistetaan, ettei julkistettavan materiaalin mukana julkisteta henkilötunnuksen tunnusosaa tai ulkomailla asuvan henkilön kotiosoitetta. Tietojen julkaisemisen automatisaatio ei saa johtaa ei-julkisen tiedon leviämiseen tahoille, joilla ei ole kyseisiin tietoihin oikeutta.
Tiedot tosiasiallisista edunsaajista.
EU:n rahanpesusääntelyn perusteella sääntelyn soveltamisalaan kuuluvat yritykset joutuvat 1.1.2019 alkaen pitämään yllä tosiallisia edunsaajiaan koskevia tietoja, jotka rekisteröidään kaupparekisteriin (edunsaajarekisteri). Sääntelyn taustalla oleva tavoite lopullisten edunsaajien tunnistamisesta on erittäin kannatettava. Talousvaliokunta korostaa, että PRH:n ja sen ylläpitämän kaupparekisterin järjestelmät on oltava ennen velvoitteen voimaantuloa sillä tavoin järjestetyt, ettei velvoitteen täyttäminen muodostu ilmoitusvelvollisten kannalta kohtuuttoman raskaaksi.
Talousvaliokunta toteaa hallituksen esityksessä ehdotettujen muutosten olevan välttämättömiä EU-sääntelyn kansallisen implementointivelvoitteen täyttämiseksi, joskin säädösmuutosten tosiasialliset vaikutukset viranomaistoimintaan ovat varsin vähäiset. Jo tälläkin hetkellä kaupparekisterit tekevät yhteistyötä perustuen sopimukseen (EBR), jonka puitteissa on suurin osa EU:n jäsenvaltioista ja lisäksi eräitä unionin ulkopuolisia maita. Talousvaliokunnan saaman selvityksen mukaan tämä sopimusjärjestely säilyy edelleen käytössä yhteenliittämisjärjestelmän rinnalla.