Valiokunta puoltaa esityksen hyväksymistä muuttamattomana.
Valiokunta pitää perusteltuna, että arvonlisäverolakiin lisättäisiin arvonlisäverodirektiivin edellyttämä verovapautus, jossa yleishyödyllisille yhteisöille ja uskonnollisille yhdyskunnille annettaisiin oikeus saada palautuksena hankintaan sisältyvä arvonlisävero Yhteisön ulkopuolelle avustustoimintaa varten viedyistä tavaroista. Myös asiantuntijakuulemisissa ehdotusta kannatettiin.
Vapautus on arvonlisäverodirektiivin mukaan mahdollista toteuttaa joko suorana verottomuutena tai palautusmenettelyä soveltaen. Kuulemisissa esitettiin, että esityksessä ehdotetun palautusmenettelyn sijaan vapautus olisi tehokkaampaa toteuttaa suorana verovapautuksena. Tavaroiden lopullinen käyttötarkoitus ja -paikka ei välttämättä ole kuitenkaan vielä tiedossa siinä vaiheessa, kun hankitaan avustustoiminnassa tarvittavia tavaroita. Tällaisessa tilanteessa yksinomaan Yhteisön ulkopuolelle vietäviä tavaroita koskeva verovapautus voitaisiin myöntää ainoastaan palautusmenettelyä soveltaen. Palautusmenettelyn on arvioitu olevan myös vähemmän altis väärinkäytöksille. Verohallinto on myös arvioinut, että palautusmenettelyn käyttöönottamisesta aiheutuvat tietojärjestelmien muutostarpeet olisivat vähäisiä. Nämä seikat huomioon ottaen valittua palautusmenettelyä on pidettävä perusteluna.
Oikeus palautukseen koskisi tilannetta, jossa tavarat viedään yhteisön ulkopuolelle osana yleishyödyllisen yhteisön tai uskonnollisen yhdyskunnan harjoittamaa Yhteisön ulkopuolelle suuntautuvaa ja luonteeltaan jatkuvaa hyväntekeväisyys- tai avustustoimintaa. Hallituksen esityksen mukaan toimintaa voitaisiin pitää jatkuvaluonteisena esimerkiksi silloin, kun tarkoitus harjoittaa Yhteisön ulkopuolelle suuntautuvaa hyväntekeväisyys- tai avustustoimintaa ilmenee järjestön toimintasuunnitelmasta tai -ohjelmasta taikka säännöistä. Palautusoikeus koskisi myös kertaluonteista materiaaliapua tietyn katastrofin uhreille silloin, kun katastrofiavun antaminen on osa järjestön säännönmukaista toimintaa.
Hallituksen esityksessä esitetään, että verovapautus tulisi voimaan 1.7.2023 ja koskisi voimaantulopäivänä tai tämän jälkeen tehtyjä hankintoja. Palautusta voitaisiin kuitenkin hakea vasta 1.1.2024, jotta Verohallinto ehtisi toteuttaa tarvittavat muutokset tietojärjestelmiin. Kuulemisessa on esitetty, että vapautus tulisi säätää taannehtivasti kattamaan myös niiden tavaroiden hankinnat, jotka on hankittu ennen lain voimaantuloa, ja viitattu siihen, että kyse on direktiivin mukaisesta sääntelystä. Vapautuksen toteuttaminen taannehtivasti olisi haastavaa hallinnollisista ja valvonnallisista syistä. Tähän nähden valiokunta pitää esityksessä ehdotettua voimaantuloajankohtaa perusteltuna.
Arvonlisäverolain 94 §:n perustarvikkeiden maahantuontia koskevaa verovapautusta täsmennettäisiin siten, että maahantuonti olisi verotonta sillä edellytyksellä, että tavarat on saatu ilmaiseksi. Kuulemisissa on kyseenalaistettu muutoksen tarpeellisuus direktiivin näkökulmasta. Maahantuontidirektiivin mukaan verosta voidaan vapauttaa ainoastaan vastikkeetta hankittujen perustarvikkeiden maahantuonti. Ehdotettu muutos vastaisi siten maahantuontidirektiiviä. Hallituksen esityksessä ei esitetä muutoksia avustus- tai hyväntekeväisyysjärjestöjen tuomien perustarvikkeiden tuontitullittomuuteen.
Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan maakunnan ja muun Suomen välisistä tuonneista suoritettavan veron ja sen perusteella tehtävän vähennyksen ajallista kohdistamista koskeva säännös kumottaisiin tarpeettomana Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetusta laista. Tulli tekee nykyisin tullauspäätökset myös Ahvenanmaan ja muun Suomen välisten tuontien osalta, joten myös tältä osin voitaisiin soveltaa arvonlisäverolain ajallista kohdistamista koskevia yleissäännöksiä. Ahvenanmaan maakunnan hallitus on lausunnossaan edellyttänyt, että lakiehdotuksen valmistelussa otetaan huomioon maahantuojan mahdollisuus ilmoittaa maahantuonnista kausi-ilmoituksen avulla. Saadun selvityksen mukaan tulli tekee tullauspäätökset myös kausi-ilmoitusmenettelyn osalta ja tullauspäätös tehdään tulli-ilmoituksen hyväksymisen jälkeen. Kausi-ilmoitusmenettelyssä voidaan soveltaa ajallista kohdistamista koskevia arvonlisäverolain yleissäännöksiä eikä ehdotusta ole siten tarvetta täydentää tältä osin.