Arvoisa puhemies, lämpimät onnittelut minunkin puolestani.
Kuten kaikki täällä salissa olevat edustajat hyvin tietävät, tämä kulunut kevät on ollut erittäin poikkeuksellinen kevät suomalaisissa peruskouluissa. Valtioneuvosto antoi 17. päivä maaliskuuta 2020 soveltamisasetukset varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista. Käytännössä silloin siirryttiin koronaepidemian takia suomalaisissa peruskouluissa hyvin lyhyessä ajassa pääosin etäopetukseen oppilaiden ja opetushenkilökunnan sekä koko väestön terveyden turvaamiseksi. Toukokuun puolivälistä alkaen terveysviranomaisten suositusten pohjalta siirryttiin takaisin lähiopetukseen kuitenkin noudattaen niitä erillisiä hygienia- ja väljyysohjeita, mitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä opetus- ja kulttuuriministeriö olivat antaneet.
Tämän nyt käsittelyssä olevan lakiesityksen myötä valmistaudutaan syksyyn. Koska tavoitteena on, että valmiuslakia ei olisi enää tarvetta epidemian hallinnassa käyttää ainakaan opetussektorilla, on opetus- ja kulttuuriministeriö varautunut syyslukukautta varten myös näillä lakimuutoksilla. Haasteellista toki on, että me emme vielä tiedä, minkälainen epidemiatilanne syksyllä tulee olemaan. Mikään maailman asiantuntija ei pysty vielä sanomaan, tuleeko toista aaltoa vai ei, mutta viisasta tässä tilanteessa on varautua kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin ja huolehtia siitä, että meillä on normaalilainsäädännön puolella ne tarvittavat työkalut, joita silloin voidaan hyödyntää.
Hallitus siis varautuu perusopetuksen syyslukukauteen 2020 antamalla hallituksen esityksen, joka antaisi opetuksen järjestäjille mahdollisuuden siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, mikäli tartuntatautitilanne syyslukukaudella sitä edellyttää. Tavoitteena on, että tartuntatautitilanteeseen voidaan reagoida joustavasti paikallisista lähtökohdista käsin. Tästä syystä hallitus siis esittää väliaikaista säännöstä perusopetuslakiin ja Helsingin eurooppalaisesta koulusta annettuun lakiin.
Meidän voimassa oleva perusopetuslaki ei tunne etäopetusta, ja tämän takia oppilaan oikeus saada perusopetusta voi käytännössä estyä vakavassa tartuntatautitilanteessa. Nyt käsiteltävillä laeilla säädettäisiin poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä, jotka mahdollistavat esimerkiksi vuorottelun lähi- ja etäopetuksen välillä, mikäli tietyt tartuntatautilain edellytykset täyttyvät. Nämä lakimuutokset on tarkoitettu väliaikaisiksi. Etäopetusta ei ole tarkoitus käyttää enempää kuin se on oppimisen turvaamisen kannalta välttämätöntä, ja toki kaikkien toive ja tällä hetkellä oletus on, että syyslukukaudella 2020 perusopetusta kuitenkin pystytään järjestämään pääosin lähiopetuksena.
Milloin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin sitten voidaan turvautua? Niihin voidaan tämän muutosesityksen pohjalta turvautua, mikäli opetusta ei voitaisi järjestää turvallisesti lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa eli opetuksen järjestämisessä ei voitaisi noudattaa tartuntatautiviranomaisen päätökseen sisältyvää ohjeistusta opetustilojen turvallisesta käyttämisestä. Poikkeusjärjestelyjä voidaan ottaa käyttöön myös, mikäli opetuksen järjestämiseen käytetty tila suljetaan osittain tai kokonaan tartuntatautilain nojalla. Opetuksen järjestäjän tulee toimia yhteistyössä paikallisen tai alueellisen tartuntatautiviranomaisen kanssa arvioidessaan lähiopetuksen turvallisuutta ja poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden tarpeellisuutta.
Haavoittuvassa asemassa olevat oppilaat jatkaisivat lähiopetuksessa myös syksyllä. Nämä mahdollisuudet poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin eivät koske esiopetuksen oppilaita, perusopetuksen ykkös—kolmosvuosiluokkien oppilaita, erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita tai valmistavan opetuksen oppilaita.
Tällä hallituksen esityksellä on tarkoitus ehkäistä koronaviruksen leviämistä, lieventää siitä koituvia haittoja sekä turvata perusopetuslain mukaisen opetuksen turvallinen järjestäminen syyslukukaudella 2020. Hallitus haluaa varmistaa, että jokaisen syksyllä koulutyönsä aloittavan oikeus saada maksutonta perusopetusta turvataan myös vallitsevassa tartuntatautitilanteessa. Esityksellä pyritään turvaamaan myös kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien oppilaiden oikeus saada perusopetusta myös poikkeuksellisissa opetustilanteissa.
Lopuksi haluan kiittää eduskuntaa ja edustajia joustavuudesta siinä, että tämä hallituksen esitys saatiin esiteltäväksi, koska tavoitteena tosiaan on, että tämä laki olisi voimassa jo 1. päivä elokuuta tänä vuonna, jotta se ehtii ajoissa, ennen kuin perusopetuksen syyslukukausi alkaa. Koulujen toiminnan suunnittelun ja järjestämisen kannalta on siis välttämätöntä, että tämä ehdotettu lainsäädäntö saadaan voimaan ennen syyslukukauden alkamista.