Viimeksi julkaistu 19.1.2023 18.51

Täysistunnon puheenvuoro PTK 152/2022 vp Täysistunto Torstai 19.1.2023 klo 16.00

4. Lakialoite laiksi rikoslain 21 luvun 6 §:n muuttamisesta

LakialoiteLA 59/2022 vpRiikka Purra ps ym. 
17.13 
Arja Juvonen ps :

Arvoisa herra puhemies! Käsittelyssä on perussuomalaisten Riikka Purran lakialoite liittyen rikoslain 21 luvun 6 §:n muuttamiseen, jossa uhrin erityinen nöyryyttäminen sekä väkivallanteon kuvaaminen ja kuvausmateriaalin levittäminen eteenpäin lisätään törkeän pahoinpitelyn kvalifiointiperusteeksi.  

Arvoisa puhemies! Nuorten maailma voi olla äärettömän julma, ja nöyryyttäminen siten, että kuvataan ja levitetään videoita nettiin, on pahinta, mitä voi tapahtua. Sen tulee olla myös tuomittavaa. Kun lukee uutisia, silloin tällöin nousee otsikoihin tilanteita, joissa näin on toimittu. Muun muassa vuonna 2020 kerrottiin, että mies kuvasi alaikäistä salaa, levitti kuvausmateriaalia, käytti törkeästi hyväkseen ja raiskasi. Kun tällaisia tapauksia tulee, näistä tulee tuomita oikeustajun mukaisesti: on väärin, että näin toimitaan. 

Seuraukset siitä, mitä nuori, tai lapsi, kokee joutuessaan kiusatuksi ja siitä kuvatuksi, kuten, edustaja Heinonen, tässä nostitte esiin, ovat kauaskantoisia. Voi joutua käymään pidemmän polun terapiat ja avun saamisen pyytämisen — joskaan terapiaa ei välttämättä saa. 

Arvoisa puhemies! Haluaisin nostaa tässä keskustelussa esiin myös sen, kuinka erilaisia onnettomuustilanteita kuvataan ja niistä levitetään erilaista materiaalia nettiin. Nämä ovat myös niitä tilanteita, että ihmisillä tulisi olla sellaista inhimillistä ajattelua, että kuvamateriaalia tilanteesta, jossa esimerkiksi on vakavasti loukkaantuneita, jopa menehtyneitä uhreja, ei levitetä nettijakeluun. Ihmisten tulisi ajatella hieman pidemmälle.  

Arvoisa puhemies! Jo muutama vuosi sitten sain kuulla äidin hätähuudon, kun hän kertoi tilanteesta, jossa juurikin hänen lapsensa oli joutunut tähän tilanteeseen, että oli pitänyt nuolla ryöstäjän kengänpohjia. Se on totisinta totta, ja näihin asioihin pitää puuttua, ja lailla on maata rakennettava. Toivon, että lakivaliokunta huomioi tämän perussuomalaisten Riikka Purran lakialoitteen huolellisesti lakivaliokunnassa. Toivon, että se menestyy. — Kiitos.  

Puhemies Matti Vanhanen
:

Edustaja Peltokangas.